Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα αργεί - Τσακαλώτος: Φέραμε αποτελέσματα, αποφασίστε για το χρέος
<p>Καμπανάκι κινδύνου από τον Ρέγκλινγκ: Τέλος Οκτωβρίου τα λεφτά της υποδόσης χάνονται</p>
Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να επιταχύνει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, έστειλε το άτυπο Eurogroup, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των επικεφαλής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.
"Το καλοκαίρι τελείωσε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ζήτησε "περισσότερη πρόοδο στο ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων".
Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε σαφή υπαινιγμό για απροθυμία από ορισμένα ελληνικά υπουργικά στελέχη. "Εκκρεμεί μία σειρά ζητημάτων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" σημείωσε και κατέστησε αναγκαίο το άμεσο "κλείσιμο" όλων των θεμάτων.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων. Πρόσθεσε πως δεν ξανανοίγει η συζήτηση για το πλεόνασμα ενώ για το χρέος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο.Το σαφές μήνυμα που στέλνει προς την Ελλαδά είναι ότι "το καλοκαίρι τελείωσε".
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός τα δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου ενώ διευκρίνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν αμφισβητεί τα νούμερα της Eurostat. Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίζεται, ενώ πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει «τεχνική πρόοδος» προκειμένου το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να καταστεί απλούστερο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του δήλωσε πως το οτι έχουν πλήρως εκπληρωθεί τα δύο από τα 15 προαπαιτούμενα δε σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν τρέχουν. Επίσης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα έρχεται αποστολή των δανειστών στην Ελλάδα. "Πρέπει να είμαστε αυστηροί, αλλά να μη δραματοποιούμε τα πράγματα", συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως μόνο η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα συμβάλλει στην επιστροφή της εμποστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. «Η ολοκλήρωση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει την υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιωθεί η προοπτική βιωσιμότητάς του.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων και ανέφερε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου.
"Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα" συμπλήρωσε.
Τσακαλώτος
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρουσίασε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στην Ευρωομάδα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισεκ. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.
Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.