Περίοδος υψηλού κινδύνου για πτωχεύσεις εταιρειών χαρακτηρίζεται το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Στην αγορά εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για γνωστές και μη εταιρείες που καρκινοβατούν το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τράπεζες υποχρεώνονται να αλλάξουν στάση απέναντί τους.

Ειδικότερα, ο καθορισμός συγκεκριμένων και αναλυτικών στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε κάθε τράπεζα, αλλά και η επιβολή στόχων απόδοσης για τα ανώτατα στελέχη αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια υποχρεώνει τις τράπεζες να αναλάβουν δράση για τη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ερευνούν τα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων και ξεχωρίζουν τις περιπτώσεις που έχουν εξαντλήσει είτε τα όρια ανοχής, είτε όλα τα περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις.

Ανασύρουν τις προβληματικές περιπτώσεις που κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καλούν τους επιχειρηματίες στα γραφεία τους, εξηγούν την κατάσταση, τα νέα δεδομένα και ζητούν να πάρουν αποφάσεις για το τι θα πράξουν σχετικά με την εταιρεία τους. Τα στελέχη των τραπεζών ουσιαστικά διερευνούν αν προτίθενται να βάλουν χρήματα στις εταιρείες τους, αν συμπράξουν στην επιβολή ενός σχεδίου εξυγίανσης και γενικότερα ποιες είναι οι διαθέσεις τους. Ουσιαστικά, κάθε τράπεζα με αυτές τις συναντήσεις καταρτίζει έναν άτυπο κατάλογο με τα προβληματικότερα ανοίγματα των οποίων η αντιμετώπιση φυσικά θα αποτελέσει προτεραιότητα.

Η ταυτόχρονη αυτή διαδικασία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει αλλεπάλληλες πτωχεύσεις εταιρειών, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να βγάλουν από την πρίζα αρκετές εταιρείες. Πολλές από αυτές είναι ήδη στην Εντατική, αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και δυσάρεστες εκπλήξεις που θα αιφνιδιάσουν την αγορά. Οι διοικήσεις των τραπεζών θα κρίνονται κάθε τρίμηνο από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της EKT με βάση την απόδοση στους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αδυναμία επίτευξης των στόχων για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αντικατάσταση στελεχών. Μέχρι στιγμής οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν να επιδείξουν αξιόλογα αποτελέσματα στον τομέα αντιμετώπισης των NPLs. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν ούτε οι συνθήκες στην οικονομία το επιτρέπουν, ούτε το θεσμικό πλαίσιο και οι νομικές διατάξεις ευνοούν αυτές τις πρωτοβουλίες. Τώρα οι διοικήσεις των τραπεζών μπαίνουν στον κλοιό της εποπτείας του SSM για τα κόκκινα δάνεια, ενώ και τα εμπόδια του νομικού πλαισίου σταδιακά αίρονται.

Ταυτόχρονα, η θεσμοθέτηση νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις τους για τα κόκκινα δάνεια θα σηματοδοτήσει την έναρξη της δυναμικής διαχείρισης του προβλήματος.