Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα διότι θα συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.


Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να αρχίσει στις 21.00 ( ώρα Ελλάδος). Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα μιλήσει, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.


Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, «κατά τη συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διότι απαιτούνται εντελώς άλλες διαδικασίες». Πριν απ’ όλα, πρέπει να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση και στη συνέχεια να παρουσιάσει έκθεση στο δ.σ. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν.
«Όλο και περισσότερο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τείνουν να ενστερνιστούν την ιδέα της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ως τεχνικός και μόνο σύμβουλος», εκτιμά ο Έλληνας δημοσιογράφος.


Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις των συντάξεων υπολογίζονται στο 1% του ΑΕΠ ενώ τονίζεται ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα 11% και εμμέσως προτείνει νέο κούρεμα των συντάξεων.
Η ομάδα της κυρίας Βελκουλέσκου εκτιμά ότι θα χρειαστεί «μαξιλαράκι» 10 δισεκατομμυρίων για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ευθέως εκφράζει την άποψη ότι η προσπάθεια των Ευρωπαίων να επιβάλλουν στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια 10ετία, δεν μπορεί να βγει στην πράξη και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι βασικοί κίνδυνοι που δύναται να υποσκάψουν το πρόγραμμα και την ανάκαμψη της χώρας είναι δύο:
1. Η μεταρρυθμιστική κόπωση και
2. Η αναιμική ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω των υπερβολικών φόρων και της υπερφορολόγησης.

Οι διαπιστώσεις

- Το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Άρα δεν μπορεί να μετάσχει δανειοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα παρά μόνον υπό όρους: μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές ή/και πρόσθετα μέτρα λιτότητας από την χώρα μας.

- Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά «μεταρρυθμίσεις»: ανατροπές σε συντάξεις, δημόσιο, φορολογία.

- Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, «δεν υπάρχουν». Προβλέπει 1%-1,5% μεσο-μακροπρόθεσμα το πολύ.

- Τονίζει πως η ελάφρυνση χρέους που πρόσφερα οι Ευρωπαίοι δεν αρκεί και ζητά μεγαλύτερη. Το «τερματίζει» όμως ζητώντας επέκταση των αποπληρωμών ακόμα και έως το 2070.

- Αν η Ελλάδα τελικώς αναλάβει δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα (πάνω από 1,5% του ΑΕΠ) τότε θα απαιτούνταν «σκληρές αποφάσεις» (credible reforms) που θα έκλειναν την «τρύπα», επειδή δεν θα καταστεί εφικτή η ανάκαμψη.

 Οι προβλέψεις για την οικονομία

Όσον αφορά στην εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις:

Ανάπτυξη: Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ανάπτυξη για το 2016, θα φτάσει στο 0,4%. Για το 2017, το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,7% Για τα επόμενα χρόνια όμως, το ΔΝΤ κάνει λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα. Έτσι,:

o Για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,6%

o Για το 2019 2,4% και

o Για το 2020 2%.

Ιδιωτική κατανάλωση: Το 2016 κλείνει σύμφωνα με το ΔΝΤ με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,8%. Για το 2017 προβλέπεται αύξηση 1,5%, για το 2018 1,4%, για το 2019 1,2% και για το 2020 μόλις 1%

Δημόσια κατανάλωση: Για το 2016 καταγράφεται θετικό ποσοστό 0,7%, για το 2017 0,5%, για το 2018 0,5%, για το 2019 2% και για το 2020 1,7%

Επενδύσεις: Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, θα έχει θετικό πρόσημο 3% για το 2016, 9,5% για το 2017, 9% για το 2018, 8% για το 2019 και 6,2% για το 2020.

Εξαγωγές-Εισαγωγές: Οι εξαγωγές του 2016 προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 1% έναντι αύξησης των εισαγωγών κατά 1,2%. Για το 2017, προβλέπεται αύξηση εξαγωγών κατά 6,5% έναντι αύξησης εισαγωγών κατά 4,6% ενώ για το 2018, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 6% και οι εισαγωγές κατά 4,6%. Το 2019, ο πήχης ανεβαίνει στο 4,8% για τις εξαγωγές και στο +4,7% για τις εισαγωγές ενώ τα ποσοστά για το 2020 διαμορφώνονται στο 4,2% και 3,7% αντίστοιχα.

Ανεργία: Στην έκθεση του ΔΝΤ, διαπιστώνεται δομικό πρόβλημα ανεργίας ενώ προβλέπεται ότι το ποσοστό θα μειωθεί από το 23,2% το 2016, στο 21,3% το 2017, στο 19,8% το 2018, στο 19% το 2019 και στο 18,4% το 2020. Επίσης, αναφέρεται ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει σε διψήφια επίπεδα μέχρι και το 2040.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Στο κρίσιμο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου ξεκινάει από πολύ χαμηλή «αφετηρία»: παραδέχεται ότι το 2016 θα υπάρξει υπεραπόδοση και προσδιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,9% αντί για 0,5% που είναι ο στόχος. Για το 2017, το ΔΝΤ βλέπει… κόφτη καθώς εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κάτω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% και συγκεκριμένα στο 1%. Κόφτη όμως, βλέπει και για το 2018 προσδιορίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι στόχου για 3,5%.


Η ελληνική κυβέρνηση


Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την αξιολόγηση. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό συμβούλιο του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη για συμβιβασμό αλλά πάνω στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο εκλογών αν οι απαιτήσεις των δανειστών κριθεί ότι δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.
Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης πλέον από το ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα έχει μετατοπισθεί στο δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και προσδοκά στήριξη από μετριοπαθείς δυνάμεις της ευρωζώνης όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Αθήνα επιζητεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς δεν επιθυμεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αργότερα, όταν θα υπάρξουν λήξεις των ομολόγων και ενώ η οικονομία θα έχει δεχτεί επιπρόσθετες πιέσεις.
Η κυβέρνηση συζητά την μείωση του αφορολόγητου για το 2019 αλλά προκειμένου να το δεχθεί ζητά...αντίδωρα έτσι ώστε να το...περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ ενώ δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε συντάξεις και εργασιακά.
Κρίσιμη παράμετρος για τις εξελίξεις είναι τι θα αναφέρει η απάντηση των Ευρωπαίων στην επιστολή Τσακαλώτου καθώς θα φανούν οι προθέσεις και τα περιθώρια υποχωρήσεων από μέρους τους.