Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών, καθώς έως σήμερα έχουν δείξει πως αντί να κλείνουν ζητήματα ανοίγουν διαρκώς νέα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατο, διαπιστώθηκε χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα,.

Ειδικότερα, η εκτίμηση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2019, όπου σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι το 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το αφορολόγητο και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί πόσοι τελικά θα καλύπτονται από αυτό. Δηλαδή, στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).

Τέλος, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, θα εξεταστεί το τι ποσό αντλεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό

Τελικά, η λύση προκειμένου να αποφευχθεί μια επώδυνη ρήξη και για τις δύο πλευρές, παραπέμφθηκε και πάλι στα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα εξετάσουν κατ αρχήν τα λάθος κατά το υπουργείο Οικονομικών επιχειρήματα του ΔΝΤ που οδηγούν στις απαιτήσεις για μέτρα.

Μετά τα δημοσιονομικά που τέθηκαν στη συνάντηση του Σαββάτου, στο επίκεντρο της σημερινής, που ξεκίνησε στις 16:00, θα βρεθούν τα εργασιακά, όπου από στελέχη της κυβερνησης – ανάμεσα σε αυτά και ο υπουργός Οικονομιικών Ευκλείδης Τσακαλώτος – έχουν χαρακτηριστεί ως «ιδεολογικό» θέμα, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το απόγευμα της Δευτέρας.

Στη συνάντηση μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς η συζήτηση θα συνεχιστεί και για τα δημοσιονομικά.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί κεντρικό πολιτικό.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να αποφύγει τη συμφωνία για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της κρατικής προέγκρισης στις ομαδικές απολύσεις και τη διατήρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο ο εθνικός κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής από το κράτος.

Στην πράξη, ζητείται η μετάβαση από την εκ των προτέρων έγκριση στον εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας των απολύσεων.

Έτσι, οι δανειστές προσέρχονται ζητώντας την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και την κατάργηση της υπουργικής έγκρισης, ενώ θα πρέπει να προστεθεί και η απαίτηση του ΔΝΤ που θέλει ακόμη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφορά της ανταπεργίας, ενώ επιμένει ότι λόγω της υψηλής ανεργίας οι διαπραγματεύσεις για το καθορισμό των μισθών πρέπει να γίνονται ελεύθερα (χωρίς κατώτερο όριο) αλλά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η ελληνική πλευρά έχει αναγάγει το θέμα σε μείζον επιχειρηματολογώντας ότι μόνο με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» και θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν συμμετοχή στα οφέλη της προσδοκώμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου το οικονομικό επιτελείο, τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και όλα τα ανοιχτά μέτωπα.