Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει εντός του χρονοδιαγράμματος για μία "συνολική συμφωνία" τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός με την αναφορά του αυτή ουσιαστικά αναίρεσε την προηγούμενη δήλωσή του από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτηση προ δύο εβδομάδων στην οποία είχε μιλήσει για συμφωνία στις 20 Μαρτίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup.

Η αποχώρηση των Θεσμών από την ελληνική πρωτεύουσα ωστόσο επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές αφού οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν αφορούν ζητήματα ήσσονος σημασίας σε δημοσιονομικό επίπεδο. Με τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων να φαίνονται μέχρι στιγμής ανυπερβλητα η διαπραγμάτευση τραβάει σε μάκρος.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον μήνα Απρίλιο –την οποία έθεσε πλέον ως στόχο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας- είναι πολύ νωρίς, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου –η οποία έχει εγκαταλειφθεί πλέον-, μόλις στις 7 Απριλίου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν προβλέπεται να γίνει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το Πάσχα, ορθόδοξων και καθολικών, το οποίο φέτος τυγχάνει να είναι την ίδια μέρα, στις 16 Απριλίου.

Η πλέον ρεαλιστική ημερομηνία για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας είναι η 22α Μαΐου, όποτε και συνεδριάζει ξανά το Eurogroup, με τις προθεσμίες να είναι ιδιαίτερα πιεστικές τόσο λόγω πολιτικών εξελίξεων –εκλογικές διαδικασίες σε Ολλανδία και Γαλλία- όσο και λόγω οικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα.

Η καθυστέρηση αυτή αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους για την οικονομία τόσο στα επίπεδα της πραγματικής οικονομίας όσο και στους μακροοικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων γίνονται οι προβλέψεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001 ενώ η ύφεση που αποτυπώθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 προιδεάζει για τα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα από τα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα πρέπει να ανοίξει ξανά τα ταμεία.

Στις 17 Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθούν 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ για το δάνειο του 2012 και στις 4 Απριλίου 48 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης από το 2012. Στις 20 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδώσει 1,185,800,000 και 168,000,000 προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.