Να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, μέσω της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας από την Ουάσινγκτον, όπου δίνουν το "παρών" παγκόσμιοι ηγέτες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Παράλληλα, πρότεινε πως τα νέα προγράμματα στήριξης κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, προκρίνοντας τη λύση της μετατροπής του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέκρινε, για ακόμη μία φορά, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις, παρά την εξάρτησή τους από το "εύκολο χρήμα" των κεντρικών τραπεζών. Ο Σόιμπλε, μάλιστα, παρατήρησε πως τα οικονομικά προβλήματα κάποιων χωρών της Ευρωζώνης οφείλονται στην αποτυχία τους να εφαρμόσουν "δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις".

Όπως είπε, υπάρχει έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε πολλές χώρες, επειδή οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν. Παράλληλα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.