Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε πως οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18% από το 2019 που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων. Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019 θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%. Δηλαδή έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου δεν έχει δεσμευτική, αλλά μόνο γνωμοδοτική ισχύ.

Τι προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας

Το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει τη δέσμευση της Ελλάδας να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021 ή το 2022 προβλέπει το προσχέδιο, δείγμα ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα παραμένει ανοικτή.

Όπως προκύπτει από το κείμενο που διέρρευσε από την Ηandelsblatt, με βάση μάλιστα το βασικό σενάριο που προβλέπει, αν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση νομοθετηθούν εγκαίρως και έχουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα υπάρχει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ το 2018 το οποίο προβλέπεται να κλείσει με: Εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018), τη φορολόγηση των ενοικιάσεων Airbnb (48 εκατ. ευρώ), τον εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ) και επτά εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας και εξορθολογισμό επιδομάτων τοποθέτησης στο εξωτερικό.

Στο μνημόνιο ξεκαθαρίζεται ότι αν πιάνονται και υπερκαλύπτονται οι στόχοι η χώρα μπορεί να προχωρήσει –σε συμφωνία με τους θεσμούς- σε μέτρα που ενδυναμώνουν την κοινωνική προστασία ή μειώνουν το φορολογικό βάρος.

Το κείμενο επιβεβαιώνει τις απώλειες που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών τους, ενώ το μεταβατικό στάδιο (της έκπτωσης 15% στις επιβαρύνσεις) περιορίζεται ρητά για το 2018 -παρότι στο υπουργείο Εργασίας εχθές υποστήριζαν πως θετικές «παρεμβάσεις» ελάφρυνσης θα υπάρξουν και το 2019.

Διαβάστε περισσότερα στο ependisinews.gr