Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες». Στόχος είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το Ταμείο είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», επισήμανε.

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup, που είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα, καταδεικνύει ότι οι συνθήκες για λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν έχουν ωριμάσει, δεδομένου ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές για το θέμα είναι το Βερολίνο και το ΔΝΤ.

Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι το αποψινό Eurogroup θα επικυρώσει τη συμφωνία για τη β' αξιολόγηση, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα την περασμένη εβδομάδα, και θα συζητήσει παραμέτρους που σχετίζονται με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος μετά το 2018. Ωστόσο, δεν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή τις αποφάσεις για το χρέος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος. Στο αποψινό Eurogroup όλες οι πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη λήψη αποφάσεων σε επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, το πιθανότερο στις 15 Ιουνίου.

Καλύτερη εικόνα για το τι αναμένεται να συμβεί στο Eurogroup θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του Euro Working Group, που βρίσκεται σε εξέλιξη.