Προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και εποπτεία, είναι το κεντρικό σενάριο της UBS για τη μετά το μνημόνιο εποχή της Ελλάδας. Σύμφωνα με νέα έκθεση του ελβετικού επενδυτικού οίκου, η έξοδος από το πρόγραμμα θα οικοδομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω των αγορών ομολόγων τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο η UBS συνιστά στους πελάτες της να τηρούν θέσεις πωλητών στα ελληνικά ομόλογα, καθώς, όπως εκτιμά, τα μέτρα ελάφρυνσης στα οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα είναι αρκετά για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερίου του Τύπου» , η UBS υπολογίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ που λήγουν και άλλα 1,8 δισ. ευρώ σε τόκους το 2019, χωρίς να συνεκτιμά την αποπληρωμή των δανείων διάσωσης. Σύμφωνα με την άποψη του οίκου, η ελάφρυνση του χρέους (που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση των δανείων διάσωσης του EFSF και του ESM κατά 10 ή περισσότερα χρόνια και τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των δανείων σε σταθερά), σε συνδυασμό με την προληπτική γραμμή πίστωσης, θα επιτρέψουν στην Αθήνα να χρηματοδοτηθεί μέσω των αγορών, αλλά δεν θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί ο στόχος της μείωσης του χρέους και δεν πρόκειται να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων όταν δεν θα υπόκειται πια στον έλεγχο των ξένων πιστωτών. Γι’ αυτό και εξηγεί στους πελάτες του ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν απευθύνονται σε επενδυτές με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά μόνο σε traders που επιδιώκουν ένα βραχυπρόθεσμο κέρδος.