Στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών στην Αθήνα ενόψει της γ' αξιολόγησης αναφέρεται σε νέο note της η Citigroup. Όπως σημειώνει, οι τεχνικές ομάδες των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα από σήμερα για συνομιλίες γύρω από τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής τον επόμενο μήνα, πριν από την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.

Οι πιστωτές ανησυχούν, όπως αναφέρει το capital.gr, για την έλλειψη προόδου σε τέσσερις τομείς - τις μεταρρυθμίσεις στα εργατικά, καθώς η κυβέρνηση προώθησε νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τις δεσμεύσεις του μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, μια αμφιλεγόμενη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και την περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ως η ημερομηνία-στόχος από Έλληνες αξιωματούχους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως σχολιάζει η Citi, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο συνέβαλε στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και στη στήριξη της επιστροφής κάποιου μέρους της εγχώριας ρευστότητας. Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα αμφιβάλλει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για την άρση των capital controls στο άμεσο μέλλον (αν και σημειώθηκε κάποια περαιτέρω χαλάρωση τον Σεπτέμβριο).