Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνει, αυτήν τη φορά σε συνέντευξή του στη «Le Figaro» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι η «η χώρα έχει κάνει πολύ δρόμο. Το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ, πέρυσι όμως η Αθήνα είχε πλεόνασμα. Η ελληνική πρόοδος ήταν σημαντική. Η Ελλάδα μπορεί να αφήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα σε 10 μήνες και να αναχρηματοδοτηθεί αυτόνομα από τις αγορές αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα καλό σημάδι».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τοποθετείται στη συνέντευξή του και για τα σχέδια δημιουργίας ενός προϋπολογισμού ευρωζώνης. Όπως λέει, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε περίπτωση ασύμετρων οικονομικών σοκ, όπως για παράδειγμα σε ένα υποθετικό σενάριο που η Ιρλανδία αντιμετώπιζε προβλήματα από ένα σκληρό Brexit. Θα πρόκειται για πολύ διαφορετικές διασώσεις από αυτές που είχαμε προηγουμένως σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα fund με πόρους που θα είναι αντίστοιχοι του 1%-2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης ή 100 έως 200 δισ. ευρώ.

Όπως λέει ο επικεφαλής του ESM, αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει κρίση σε μια χώρα, κάτι τέτοιο θα είναι ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Έχουμε ήδη εργαλεία για να μειώσουμε τις αποκλίσεις εντός της Ε.Ε., για παράδειγμα τις μεταβιβάσεις σε φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, των επενδυτικών προγραμμάτων και του σχεδίου Γιούνκερ. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να ενισχυθούν.

Πηγή: euro2day.gr