Στις διαθέσεις των δανειστών «σκοντάφτει» ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν συμφωνήσει να διανεμηθεί μέρος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα σε τρεις κατηγορίες μόνον: για πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, για οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης-ΚΕΑ (και όχι γενικώς σε συνταξιούχους όπως πέρυσι) αλλά και για τη δημιουργία ενός αποθέματος («μαξιλαράκι») προς διασφάλιση των μελλοντικών αγοραστών ομολόγων όταν θα βγαίνει η Ελλάδα ξανά στις αγορές χωρίς μνημόνιο.

Η εξέλιξη αυτή καταστρέφει τη ρητορική της κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζει εδώ και μήνες, ότι θα δοθεί και φέτος η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Η βάση της κυβέρνησης στην επιδοματική πολιτική φαίνεται ότι κλονίζεται ακόμη μια φορά από τους δανειστές που… χαλάνε τα σχέδιά της.  

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν στις επόμενες είκοσι μέρες, όταν η κυβέρνηση καταθέσει το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Φέτος -μετά και την περσινή επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές- δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις ερήμην των θεσμών.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, μέχρι να επιστρέψουν οι θεσμοί στα τέλη Νοεμβρίου για να εξετάσουν τα νεότερα στοιχεία του προϋπολογισμού και να κλείσει η 3η αξιολόγηση, μάλλον θα ακουστούν πολλά ακόμα, για το πώς και πόσα θα δοθούν τελικά σαν «μέρισμα» από τα 800 εκατ. ευρώ που έχει ήδη αναγράψει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ως κονδύλι για «δράσεις κοινωνικής προστασίας και στήριξης της ανάπτυξης».