Χωρίς κοινωνικό μέρισμα θα μείνουν τουλάχιστον 267.670 πολίτες οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα τους πετά έξω, εξαιτίας των αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σύμφωνα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» και στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Θοδωρής Βγενής, με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΗΔΙΚΑ), μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα είχαν υποβληθεί 1.325.360 έγκυρες αιτήσεις.

Από αυτές μόλις οι 574.401 (43,34%) εγκρίθηκαν, 267.670 απορρίφθηκαν, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και πιθανές μη εγκρίσεις, ανέρχονται σε 341.815 (25,79%).

Δηλαδή υπό προϋποθέσεις οι απορρίψεις αιτήσεων μπορεί να φθάσουν και το 50% του συνόλου. Πιο αναλυτικά, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 267.670 αδύναμοι πολίτες που έκαναν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα δεν θα το λάβουν, χάνοντας το ποσό των 574,56 ευρώ που κατά μέσον όρο προκύπτει έως τώρα για τους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις «μπλοκαρίστηκαν» για διάφορους λόγους, όπως υπέρβαση εισοδηματικού ή και περιουσιακού ορίου, τόκων καταθέσεων και διάφορων άλλων κριτηρίων.

Η κρατική δαπάνη η οποία έχει έως τώρα «δεσμευτεί» με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις για το μέρισμα ανέρχεται σε 330.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι «κόφτες» της κυβέρνησης έχουν περιορίσει αισθητά τον αριθμό των δικαιούχων, αποκλείοντας χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα δρομολογήσει στοχευμένες διορθώσεις.