Μια γενιά χαμένη αφήνει πίσω της η κρίση και οι λανθασμένοι χειρισμοί για την έξοδο από αυτή, αφού σε 11 χρόνια από σήμερα οι Έλληνες δεν θα έχουν κάνει το άλμα προς τα εμπρός, όπως διατείνονται στην κυβέρνηση, αλλά θα έχουν καλύψει απλώς τις δραματικές εισοδηματικές τους απώλειες από το 2009 και μετά.

Την εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Πετράκης, κατά την παρουσίαση των θέσεων του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εκτίμησε ότι το μακρινό 2029 θα έχουμε φτάσει στα επίπεδα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του… 2009! Εάν, μάλιστα, η συζήτηση αφορά στο διαθέσιμο εισόδημα -δηλαδή το εισόδημα αφού αφαιρεθούν φόροι και εισφορές- τότε για να πιάσουμε τα επίπεδα του 2009, θα πρέπει να περιμένουμε μετά το 2030! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, σε όρους αγοραστικής δύναμης, βρισκόταν στο 94% του κοινοτικού μέσου όρου, όντας έτσι στην πρώτη «ταχύτητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εικόνα άρχισε να «θολώνει» από την επόμενη κιόλας χρονιά, καθώς χάσαμε 9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το 2011 το κατά κεφαλήν «έπεσε» στο 75%. Έκτοτε συνεχίζεται η φθορά του και πλέον βρίσκεται στο 67% του κοινοτικού μέσου όρου, πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 70% το 2015.

Η απογοητευτική αυτή η εικόνα φτάνει στα όρια της κατάθλιψης, αν ρίξει κανείς μια ματιά στην πρόοδο των άλλοτε «αδύναμων» της Ε.Ε., όπως η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Πολωνία, οι οποίες αν και «μπήκαν» στην κρίση με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, πλέον μας έχουν ξεπεράσει.

Αυτό που σοκάρει περισσότερο είναι ότι ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη, τα εισοδήματα των εργαζόμενων εξακολουθούν να συμπιέζονται και όχι μόνο λόγω της υψηλής φορολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Γ’ τριμήνου 2017, με εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, παρουσιάζει μείωση κατά 0,7%, ενώ με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών παρουσιάζει μείωση κατά 1,8%!

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Παππού, 14/12/2017