Την εξάρτηση σχεδόν των μισών κατοίκων της Ελλάδας με τις συντάξεις περιγράφει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Όπως σημειώνει οι συνταξιούχοι παρέχουν πια την κύρια πηγή εισοδήματος για το ήμισυ των κατοίκων της χώρας.

Μέσα στα χρόνια της κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα πολλοί Έλληνες έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους. 

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εξαρτιούνται σημαντικά πια από τη σύνταξη του πατέρα, της μητέρας, του παππού ή της γιαγιάς.

Πριν από δύο χρόνια, ο 33χρονος Lumbi Nychas, επέστρεψε στο παιδικό του δωμάτιο, αφότου οι πωλήσεις του καταστήματος κοσμημάτων του βίωσαν δραματική συρρίκνωση. Λίγους μήνες μετά, επέστρεψε στο σπίτι και η αδερφή του, με τον σύζυγο και την κόρη τους. Σήμερα όλοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνταξη του 67χρονου πατέρα τους.

Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της, με το οποίο περιγράφει το πόσο οι Έλληνες εξαρτώνται από τις συντάξεις των πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στην οικογένεια.

Όπως αναφέρει η WSJ, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας έχει γίνει de facto δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας για τους πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας, με εκατομμύρια ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν τα χρήματα της σύνταξης για να παράσχουν τα αναγκαία στις οικογένειές τους.

Αυτή η ευρεία εξάρτηση στις συντάξεις συνθέτει τον πόνο που νιώθουν οι Έλληνες καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να θεσπίσει ένα νέο γύρο περικοπών των συντάξεων το 2018 και το 2019.

Οι συντάξεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν σήμερα το 17,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.