Φρένο στις προσδοκίες της κυβέρνησης βάζει το ΔΝΤ το οποίο από χθες έσπασε τη σιωπή του και επανέφερε την θέση του ότι η Ελλάδα δεν έχει δημοσιονομικό χώρο για να περάσει στη μη περικοπή συντάξεων. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη μείωσης των συντάξεων το 2019 όπως έχει ψηφιστεί, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν να περικοπεί το «πακέτο» με τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, έδειξε εχθές και πάλι ότι, παρόλο που το ΔΝΤ αποδέχεται ότι η διαπραγμάτευση για τα μέτρα του 2019 είναι κυρίως ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν δεσμεύεται από την όποια συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους της και κινείται ανεξέλεγκτο, εκτοξεύοντας «τορπίλες» κατά βούληση. Αν αυτό αποτυπωθεί και στην επικείμενη έκθεση που θα εκδώσει για την χώρα μας στα τέλη Ιανουαρίου, θα σκιάσει ενδεχομένως τις προσπάθειες για έκδοση νέου ομολόγου.  

Το ΔΝΤ επιμένει για τις συντάξεις διότι θεωρεί ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες για πολλούς λόγους (διασφάλιση πλεονασμάτων, ισότητα μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων, εξοικονόμηση πόρων για να χρηματοδοτηθούν φοροελαφρύνσεις, μέτρα Ανάπτυξης, στήριξη της εργασίας και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων).

Η εξέλιξη αυτή και η αβεβαιότητα οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αναβολή λίγων ημερών τουλάχιστον, των νομοσχεδίων για αναδρομικά, παροχές και ρυθμίσεις οφειλών. Ωστόσο η Αθήνα αισιοδοξεί, αν και τα «καμπανάκια» των πρόσφατων δηλώσεων Ρέγκλινγκ δείχνουν προβληματισμό, όχι μόνον του ΔΝΤ αλλά και των Eυρωπαίων, για το «πακέτο Τσίπρα».

Η κυβέρνηση δεν επιλέγει να απαντήσει στο ΔΝΤ αλλά εστιάζει στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους στο Eurogroup. Αισιοδοξεί ότι στο τέλος θα τους πείσει για το υπερπλεόνασμα, παρότι το θετικό κλίμα που υπήρχε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό αίτημα να μην προχωρήσουν οι μειώσεις φαίνεται να χάλασε.