Βελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά πληροφορικής τον Δεκέμβριο, τόσο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα όσο και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Επικοινωνιών).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 79,1 μονάδες (από 72,9 μονάδες τον Νοέμβριο), σε ελαφρώς ανώτερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (77,3 μονάδες).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου άλλαξαν τάση τον Δεκέμβριο κι έγιναν οριακά θετικές (στις +3 από -13 μονάδες ο δείκτης), όπως άλλωστε και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+5 μονάδες). Επιπλέον, ο δείκτης των +13 μονάδων στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης αυξήθηκε κατά 2 μονάδες. Στον αντίποδα, μόνο στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου σημειώθηκε τον Δεκέμβριο μικρή πτώση 3 μονάδων (-8 μονάδες ο δείκτης). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντάθηκε (-13 μονάδες από -5 μονάδες ο δείκτης).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Δεκέμβριο, το 30% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 28% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 23% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Γενική εικόνα

Συνολικά, στην ελληνική οικονομία ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε ανοδικά τον Δεκέμβριο, λόγω της Βιομηχανίας αλλά και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, και ανήλθε στις 101 μονάδες (από 98,4 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Ο δείκτης ενισχύθηκε μετά από δύο μήνες υποχώρησης, πετυχαίνοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014. Συνολικά, άλλωστε, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο αντισταθμίστηκε από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. «Η βελτίωση των προσδοκιών τον Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων. Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδρασή της στα νοικοκυριά», αναφέρει το ΙΟΒΕ.