«Δεν έχετε δει τίποτα ακόμη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών λίγες ώρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και η δήλωσή του αυτή επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι... έρχονται καλύτερες ημέρες. Χιλιάδες πολίτες, όμως, θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα ότι η ζωή τους θα αλλάξει, εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου, προς το χειρότερο. Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μιλά για το «θετικό πρόσημό» του, αποκρύπτει, όμως, ότι υπάρχει πλήθος διατάξεων που φέρνουν τους φορολογουμένους στο... μείον. Οι τρίτεκνοι θα θυσιάσουν έως και 1.500 ευρώ τον χρόνο στον βωμό της μείωσης της υπογεννητικότητας, η οποία θα πρέπει να έρθει από αυτούς που έχουν ένα ή δύο παιδιά. Οι έχοντες τέσσερα παιδιά θα χάσουν ακόμα και 2.000 ευρώ.

Σε απώλεια επιδομάτων -και μάλιστα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας μπορεί να οδηγήσει και η νέα διαδικασία χορήγησής του, η οποία θα ενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο και θα δοκιμαστεί σε πιλοτικό επίπεδο μέχρι και τον Ιούνιο.

Η πραγματική «βόμβα», όμως, κρύβεται στους πλειστηριασμούς. Τα εκατομμύρια των οφειλετών θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο και άνοιξε τον δρόμο για να βγουν περιουσιακά στοιχεία στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες.

Μπορεί, λοιπόν, το πολυνομοσχέδιο να μην «έχει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, οι οφειλέτες όμως -είτε χρωστούν στις τράπεζες είτε στην Εφορίαθα δουν πολλά ευρώ να φεύγουν από την τσέπη τους σε... μετρητά ή σε περιουσιακά στοιχεία.  

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  

Οι συνέπειες από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα φανούν πολύ σύντομα στην... πράξη, καθώς εκ πρώτης όψεως δεν προκύπτει κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν κοστολογεί παρά ελάχιστα από τα 400 άρθρα. Ουσιαστικά, «μετράει» μόνο τα 260 εκατ. ευρώ της αύξησης του κονδυλίου για το επίδομα τέκνων (σ.σ.: θα φτάσει στα 910 εκατ. ευρώ) και τα περίπου 90 εκατ. ευρώ που θα γλυτώσει το Δημόσιο επειδή θα προπληρώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπτώσεις, όμως, θα υπάρξουν, απλώς δεν μπορούν να μετρηθούν από τώρα. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Μέχρι τώρα, αρμόδιοι φορείς για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων είναι οι δήμοι. Με το πολυνομοσχέδιο, η αρμοδιότητα μεταφέρεται στον ΟΓΑ και η διαδικασία συγκεντρώνεται σε ένα σημείο. Καταρχήν, το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό, θα αφορά μόνο στους δικαιούχους της Αττικής, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι η πανελλαδική εφαρμογή. Οπως είναι γραμμένη η διάταξη, αφήνει ανοικτό το παράθυρο να υπάρξουν και καταργήσεις επιδομάτων. Οπως αναφέρεται, θα εκδοθεί σχετική απόφαση η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία εκτίμησης των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία να φέρουν σε πέρας δραστηριότητες σε διάφορους τομείς της καθημερινής τους ζωής. Προς το παρόν, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων δεν έχει «προαπαιτούμενα».  

2. Οι γονείς με ένα ή δύο παιδιά θα κερδίσουν από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων. Η ζημία, όμως, για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους είναι και υπαρκτή και μετρήσιμη. Ακόμα και με 14.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ο τρίτεκνος χάνει 444 ευρώ τον χρόνο. Για τους έχοντες εισόδημα από 23.000 έως 33.000 ευρώ οι απώλειες φτάνουν στα 636 ευρώ, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από 34.000 ευρώ και πάνω θα χάσουν 1.500 ευρώ τον χρόνο. Στους έχοντες τέσσερα παιδιά, μάλιστα, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και στα 2.000 ευρώ τον χρόνο.  

3. Η διάταξη για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις αστικές διαφορές έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον νομικό κόσμο. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ευρύτατης εφαρμογής αλλαγή θα αυξήσει το κόστος, καθώς η διαδικασία της διαμεσολάβησης, η οποία θα είναι υποχρεωτική και χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα καταλήγει σε συμφωνία μεταξύ των αντιδίκων αν δεν χρειαστεί προσφυγή στα δικαστήρια, προβλέπει πλήθος παραβόλων και λοιπών εξόδων.  4. Η πιο «ακριβή» για τους πολίτες διάταξη θα αποδειχθεί στην πράξη ότι θα είναι αυτή της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στο Δημόσιο. Η απειλή, πλέον, προς τους οφειλέτες θα είναι πολύ συγκεκριμένη και θα προέρχεται είτε από τις τράπεζες είτε από την Εφορία: ή συμβιβάζεται ή χάνεις την περιουσία σου με διαδικασίες-εξπρές. 

Δημοσιεύθηκε στο moneyPro, ένθετο εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018