Το μίνι «κραχ» της Wall Street υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο σε δεύτερες σκέψεις της τελευταίας στιγμής όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την έκδοση 7ετούς ομολόγου.

Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο και το μεγάλης κλίμακας swap πολλών παλαιών μικρών ομολόγων με πέντε νέα μεγάλα τον Νοέμβριο, η νέα έκδοση αποτελεί το τρίτο βήμα στην πορεία για την πλήρη επάνοδο της χώρας στις αγορές. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων, ενός 3ετούς και ενός 10ετούς, έως τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πήρε διαστάσεις μαζικού ξεπουλήματος, με τον Dow Jones να χάνει 4,6% (περίπου 1.600 μονάδες). Πού οφείλεται αυτό; Στα καλά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που πυροδότησαν τις εξελίξεις: περισσότερες θέσεις εργασίας σημαίνει αύξηση της ζήτησης και άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό με τη σειρά του θα σημάνει παρέμβαση της Fed (ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ) για άνοδο των επιτοκίων, που με τη σειρά του προκάλεσε τις μαζικές ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση Χουλιαράκη, προβλέπεται η έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 7 ετών (το «Ομολογιακό Δάνειο» και τα «Ομόλογα»), το οποίο διέπεται από τους όρους που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο Πληροφοριακό Δελτίο και συγκεκριμένα υπό την ενότητα «Terms & Conditions of the Notes» του τελευταίου.

Από τη μια η κυβέρνηση θα ήθελε να υποδεχθτεί τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα με την έκδοση ενός νέου ομολόγου. Και αυτό γιατί θέλει να δείξει εμφατικά ότι «χτίζει» το αποθεματικό για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτική γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης.

Ο κίνδυνος όμως, λόγω των αναταράξεων των αγορών, θα ήταν να υποχρεωθεί να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο ένα ακριβό επιτόκιο για μια εφήμερη νίκη, στην περίπτωση που βιαστεί αντί να περιμένει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αγορές κεφαλαίων.Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα. Ωστόσο, με φόντο τη μεγάλη πτώση στους δείκτες της Wall Street και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και υπό τον κίνδυνο να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού, η οριστική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, για το εάν είναι σκόπιμο η έκδοση να καθυστερήσει κάποιες ημέρες.