Τέλος η περίοδος χάριτος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Άδοξα τελείωσε χθες το Eurogroup και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την εκταμίευση της δόσης, τελικά επιστρέφει με… άδεια χέρια.

To Eurogroup έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Eλληνικού, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από το Euroworking Group. Ωστόσο η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα -και συγκεκριμένα πριν τις 14 Μαρτίου- όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία.

Η πληροφορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα επικείμενης εκταμίευσης που μετέδιδαν τόσο η κυβέρνηση όσο και πηγές της Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν χθες το βράδυ να το παρουσιάσουν ως κάτι το φυσιολογικό.  

Παρά το καλό κλίμα και τα καλά λόγια από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάρτιο Σεντένο και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τη συνέντευξη Τύπου μονοπώλησε με βροχή ερωτήσεων ξένων δημοσιογράφων η πληροφορία ότι υπήρξε έντονη ανταλλαγή απόψεων (στα όρια του επεισοδίου) για το θέμα των πλειστηριασμών ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τον Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα, δημοσιογράφος του Politico ρώτησε αν οι δύο άνδρες βγήκαν από το δωμάτιο για να συζητήσουν κατ' ιδίαν τη διαφωνία τους.  

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο περιστατικό (χωρίς να το διαψεύσει κιόλας) ενώ ο κ. Σεντένο μίλησε για έναν «ζωηρό διάλογο», κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα Eurogroup και δεν ήταν «κάτι το ιδιαίτερο». Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε στην αυστηρότητα που επιδεικνύει η ΕΚΤ στο θέμα των πλειστηριασμών, κάνοντας και πιο γενικές αναφορές όπως η στάση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ -προκατόχου του κ. Ντράγκι- για την προτεραιότητα που έδωσε στη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών τα πρώτα χρόνια της κρίσης.  

Πέρα από τους πλειστηριασμούς, ο κ. Ντράγκι φέρεται να ανέφερε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα κινήθηκε ανοδικά αντί να υποχωρήσει, χρησιμοποιώντας τη λέξη «vulnerability», για να εξηγήσει την ευπάθεια των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα.

Η ελληνική πλευρά υπερασπίστηκε τις κινήσεις της και σε τεχνικό επίπεδο, εξηγώντας ότι το γεγονός πως η χώρα δανείστηκε σε δύσκολες συνθήκες (εν μέσω κρίσεων στη Wall Street) δείχνει ότι μπορεί να το πετύχει και ότι αυτό ελήφθη υπόψη και από τον οίκο Fitch στην αναβάθμιση της Παρασκευής. Μπροστά στις κάμερες πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε με θετικά λόγια για την τελευταία έξοδο στις αγορές.