Τη δημιουργία ενός ταμείου «για ώρα ανάγκης», που θα βοηθήσει τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, πρότεινε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρότι αναγνώρισε τη βιώσιμη και ευρεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές απειλές, όπως η άνοδος του λαϊκισμού και οι «σειρήνες» του οικονομικού προστατευτισμού. Για αυτό και η ευρωζώνη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση, κάτι που σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ θα γίνει μέσα από τον εκσυγχρονισμό των κεφαλαιαγορών, τη βελτίωση της τραπεζικής ένωσης και τη στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει με ένα κεντρικό δημοσιονομικό εργαλείο, το οποίο θα καθησυχάσει τους επενδυτές.

Αυτό το εργαλείο, το «rainy day fund» όπως το έχει ονομάσει το ΔΝΤ, θα χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές που θα καταβάλλουν κάθε χρόνο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Τα κεφάλαια που θα έχουν συσσωρευτεί κατά τις καλές εποχές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ενδεχόμενη κρίση. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούν να δανειστούν από το fund και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με μελλοντικές συνεισφορές, εξήγησε η Λαγκάρντ.

Βέβαια, η χρηματοδότηση μιας χώρας-μέλους από το fund θα συνοδεύεται από όρους και θα απαιτεί την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την πρόταση της Λαγκάρντ, τα χρήματα που θα καταβάλλει η κάθε χώρα στο fund τις καλές εποχές θα προσδιορίζονται με βάση τη βοήθεια που θα λάβει η συγκεκριμένη χώρα όταν τη χρειαστεί. Σχετική μελέτη του ΔΝΤ αναφέρει ότι οι χώρες που θα ωφεληθούν από το ταμείο, όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, θα πρέπει να πληρώνουν το 0,5% με 1,5% του ΑΕΠ τους τον χρόνο σε αυτό, όταν οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει, ενώ θα λάβουν περίπου το 10-20% του ΑΕΠ τους εφόσον βρεθούν σε κρίση.