Στο 51% του μέσου όρου των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται τόσο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας όσο και η παραγωγικότητα της εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η λύση για να κλείσει το χάσμα ευημερίας με τις ανεπτυγμένες χώρες είναι η αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 24189 δολάρια, ή στο 51% του σταθμικού μέσου όρου των μισών χωρών του ΟΟΣΑ με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από 60% το 2000 και 70% το 2007, σε σταθερές τιμές 2010 και με προσαρμογή για τη διαφορά αγοραστικής δύναμης.

Δηλαδή, επισημαίνεται στο δελτίο του ΣΕΒ, ενώ η ψαλίδα στο επίπεδο ευημερίας έκλεινε την εποχή των παχιών αγελάδων (με δανεικά), άρχισε και πάλι να διευρύνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, την περίοδο της προσαρμογής.

Μείωση και της παραγωγικότητας…

Με εξαίρεση το 2014 και το 2017, καθ’ όλη την περίοδο της προσαρμογής, η παραγωγικότητα στην Ελλάδα (ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) μειωνόταν (από 35,4 δολάρια το 2007 σε 31 δολάρια το 2017), με την παραγωγικότητα στις εισοδηματικά ισχυρότερες χώρες του ΟΟΣΑ να αυξάνει από 54,8 δολάρια το 2007 σε 59,2 δολάρια το 2016.

Η Ελλάδα, δηλαδή, υστερεί στην παραγωγικότητα κατά σχεδόν 50% από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.

Αυτό, σημειώνει ο ΣΕΒ, είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των επενδύσεων στην περίοδο μετά το 2007, με την υπερφορολόγηση να μην επιτρέπει την ανάκαμψή τους.

…ενώ οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους άλλους

Ο ΣΕΒ σημειώνει ακόμη ότι ο κάθε απασχολούμενος στην Ελλάδα εργάζεται 2018 ώρες το χρόνο (39 ώρες τη βδομάδα) όταν στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ, ο κάθε απασχολούμενος δουλεύει 1763 ώρες το χρόνο (34 ώρες τη βδομάδα).

Αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας

Ταυτόχρονα, η εισοδηματική ανισότητα αύξανε, και στην Ελλάδα και στις ισχυρότερες εισοδηματικά χώρες του ΟΟΣΑ, αν και διαχρονικά λόγω της εκτεταμένης παραοικονομίας, η εξαγωγή βάσιμων συμπερασμάτων για τις ανισότητες στην Ελλάδα είναι μια δύσκολη άσκηση, επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν ενδεχομένως και το μείγμα πολιτικής που εφαρμόσθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, και ιδίως της υπερφορολόγησης που έπληξε κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ενώ οδήγησε και σε έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, όπως θα πιστοποιούσαν τυχόν στοιχεία της ΑΑΔΕ όσον αφορά σε περιπτώσεις αλλαγής φορολογικής κατοικίας.

Όλα αυτά, σημειώνει ακόμη ο ΣΕΒ, συμβαίνουν την ίδια ώρα που αν κοιτάξουμε δίπλα μας, η γειτονική μας Τουρκία, με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες που τη χαρακτηρίζουν, έχει διπλασιάσει το κατά κεφαλήν εισόδημα από το 2000 και μετά.

Αυτό βέβαια, αναγνωρίζει ο ΣΕΒ, συμβαίνει μέσα σε ένα περιβάλλον με σοβαρές -κατά καιρούς- οικονομικές και άλλες αναταράξεις και με υπερθέρμανση της οικονομίας μέσω παροχής γενναιόδωρων αναπτυξιακών κινήτρων που ενδεχομένως οδηγήσει σε εκτροχιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας, ενώ το 2000 ήταν το μισό, σήμερα βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο, εκείνου της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός της Τουρκίας έχει αυξηθεί την ίδια περίοδο κατά 13 εκατ. περίπου σε 80 εκατ., όταν ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει παραμείνει στάσιμος σε 10 εκατ. περίπου.

«Αυτά για να έχουν γνώσιν οι φύλακες!» καταλήγει ο ΣΕΒ.