Δυναμική παρέμβαση στην οικονομία ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βάση τις δεσμεύσεις του στην 83η ΔΕΘ όπου κωδικοποίησε τα μέτρα που θα εφαρμόσει μετά τις εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε στόχος είναι η επαναφορά των κινήτρων στην οικονομία και για την επιχειρηματικότητα αλλά κυρίως για την εργασία.

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε για:

- Μειώση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά είπε Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται.
κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.

- δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

- μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα.

- επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.

- εργαλεία και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

- Σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2021 καταργούμε του τέλους επιτηδεύματος.

- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

- Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών

- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Όπως εξήγησε: Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη.

- Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%.

- Δημιουργία νέων προσωπικών ατομικών λογαριασμών για τους νέους εργαζόμενους που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όπως ήδη γίνεται σήμερα με τα αντίστοιχα επαγγελματικά, τα οποία και θα ενισχύσουμε. Όλα αυτά πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Και προπαντός θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του. Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα. Είναι αυτονόητο ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο

- Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.

- Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για να σταματήσουν τα πλασματικά ωράρια και υποκλοπή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

- Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

- Ενιαία ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα για όσους χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες, τους λέω ότι οι παλιές οφειλές θα πάψουν να είναι θηλιά στο λαιμό τους.

- Έλεγχο και εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών

- Παροχή κουπονιών ύψους 180 ευρώ μηνιαίως στα νέα ζευγάρια για απόκτηση πρόσβασης σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς.