Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εμφανίστηκαν καθησυχαστικά για την κατάσταση που επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο περιμένουν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα το άνοιγμα του ταμπλό και κυρίως τη διαπραγμάτευση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Μία ενδεχόμενη επανάληψη της χθεσινής κατάρρευσης ενδεχομένως να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο εξωτερικό.

Παράλληλα πρόκειται για την πρώτη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος, η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να ακυρώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε σχεδιασμό που έχει γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 666,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 653,14 μονάδων (-4,11%) και 684,28 μον. (+0,46%). Η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν αντικατοπτρίζει το κραχ των τραπεζικών μετοχών, με την Πειραιώς να κλείνει με πτώση 20,73%, τη Eurobank στο -14,69%, την Εθνική στο -5,49% και τη μοναδική τράπεζα που διασώθηκε από το «Βατερλό» να είναι η Alpha Bank με πτώση 3,28%.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να απέδιδαν το «κραχ» σε κερδοσκοπικές κινήσεις και σορτάρισμα την ίδια ώρα που κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δήλωναν ότι καμία ανησυχία δεν εμπνέει η κατάσταση στις τράπεζες, ωστόσο η κρίση που προκλήθηκε από τις τραπεζικές μετοχές αποτυπώθηκε στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς η οποία σκαρφάλωσε στο 4,41%, αυξημένη κατά 10 μονάδες βάσης ή 2,35% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο.

Η παραπάνω εικόνα ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά και για το πράσινο φως στον προϋπολογισμό του 2019.