Η δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε ο «μίνι προϋπολογισμός» της Λιζ Τρας έδωσε τεράστιο προβάδισμα στους Εργατικούς έναντι των κυβερνώντων Συντηρητικών στη Βρετανία και πλέον η ίδια «παλεύει» για να κρατηθεί στην πρωθυπουργία.

Παρά τη συγνώμη της Τρας, αναλυτές αμφιβάλουν κατά πόσον το κόμμα των Τόρις θα αντέξει στην εξουσία για αρκετό διάστημα την Τρας, «έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αλλάξει δύο πρωθυπουργούς σε διάστημα λίγων μηνών», τονίζουν αναλυτές στη Βρετανία.

Καμία έκπληξη

Το χάος που πυροδότησε η οικονομική πολιτική της Τρας, με αντιδράσεις ακόμα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν προκαλεί έκπληξη.

Η Τρας είναι «μια μάζα υπερβολικής αυτοπεποίθησης και φιλοδοξίας σε μέγεθος πλανήτη, που πέφτει πάνω σε μια καρφίτσα ενός πολιτικού εγκεφάλου», έγραψε ο Μάθιου Πάρις, αρθρογράφος των Times και πρώην βοηθός της Μάργκαρετ Θάτσερ, στη διάρκεια της κούρσας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον το καλοκαίρι. «Όλα θα καταρρεύσουν με πάταγο», προέβλεπε.

Το σχέδιο-ναυάγιο

Ο υπουργός Οικονομικών της Τρας, Κουάζι Κουαρτένγκ, ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου σχέδια για μείωση των φόρων κατά 45 δισεκατομμύρια λίρες, με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας και προώθηση των επενδύσεων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα δανειστεί τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια λίρες για να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο περιορισμού των υψηλών τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν προκαλέσει κρίση κόστους ζωής.

Πώς αντέδρασαν οι χρηματαγορές; Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν έναντι του βρετανικού νομίσματος. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της Βρετανίας, καθιστώντας πιο ακριβό το κόστος δανεισμού της.

Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή αμφισβήτηση από τους Τόρις, η Τρας δεν είχε άλλο περιθώριο από το να αποπέμψει την Παρασκευή τον υπουργό Οικονομικών Κουαρτένγκ και να τον αντικαταστήσει με τον Τζέρεμι Χαντ, που θεωρείται ικανός τεχνοκράτης.