«Καμπανάκια» προς την κυβέρνηση, για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη σήμανε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο 20ό Ετήσιο Φόρουμ του Capital Link στη Νέα Υόρκη ενώ παράλληλα, ζήτησε επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, ιδίως μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις, όπως και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», είπε στην παρέμβασή του.

Ο κ. Κοστέλο έκανε όμως και συστάσεις για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για πολύ προσεκτικά βήματα αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η Ελλάδα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και με τις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια και την προστασία της 1ης κατοικίας μέσω του "διαδόχου" του Ν. Κατσέλη – Σταθάκη.

Καταπέλτης τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της αντιπολίτευσης ήταν ο πρώην εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα. Ο κ. Τράα, που είναι πλέον ανεξάρτητος οικονομολόγος, κατηγόρησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι δεν έχει σχέδιο και ότι όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύονται για φοροελαφρύνσεις, ενώ οι αυξήσεις δαπανών γίνονται με χρήματα τα οποία δεν έχει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα απλά αντιδρά στα γεγονότα, αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον», σχολίασε ο κ. Τράα. Όσον αφορά στη θητεία του στο ΔΝΤ, παραδέχθηκε ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σκληρά, αλλά η μόνη αυτοκριτική που έκανε αφορούσε την «ελλιπή επικοινωνία» του ΔΝΤ με τον ελληνικό λαό. «Έπρεπε να κάνουμε πιο πολλά, για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην οικονομία», δήλωσε.