Άμεση ανάγκη να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία υπογράμμισε ο επικεφαλής για την Ελλάδα της αποστολής της γενικής διεύθυνσης της ΕΕ για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Κοστέλο έστειλε το μήνυμα πως «χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Να πάψει αυτό το ξεκίνα-σταμάτα, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- ήταν η αιτία που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα οκτώ χρόνια» και «χαρτογράφησε» τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα μετά τη κρίση σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια (παραγωγή-εξοικονόμηση εκπαίδευση κλπ).

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατ' επανάληψη ότι ο ρυθμός αύξησης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κινηθεί στο 3,5% και στο 4% το προσεχές διάστημα.

Για τη συζήτηση που γίνεται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ανέφερε ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους.

Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες.
Υπάρχουν επιχειρήσεις "ζόμπι" και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».

Η υπόθεση των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει μετατραπεί σε «θρίλερ» καθώς οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκονται σε πλήρη αδιέξοδο. Το Μαξίμου «απειλεί» με μονομερείς ενέργειες εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ενώ τα περιθώρια στενεύουν και η δόση του 1 δις. ευρώ παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο επιχειρεί να βρει λύση για τα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης και μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ΙΟΒΕ και η αποστολή της ΕΕ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως μετά την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια η οικονομία θα κατορθώσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς στα πρότυπα των άλλων χώρων της ΕΕ, ο κύριος Κοστέλο απάντησε «φυσικά οι εξωτερικοί παράγοντες πάντοτε παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και η ελληνική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί, όμως η επιτυχία της πρωταρχικά σχετίζεται με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, στην ερώτηση εάν έχει δείγματα για την επιτυχή πορεία των μεταρρυθμίσεων ο κ. Κοστέλο τόνισε πως «έως σήμερα κι αφ' ότου η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα των μνημονίων τα πράγματα βαίνουν ομαλώς κι όπως μας ενημερώνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται».

«Βέβαια πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ανάταξη του τραπεζικού και του κτηματομεσιτικού τομέα για παράδειγμα, αλλά σε γενικές γραμμές όλα γίνονται όπως πρέπει», κατέληξε.