Tο καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα κρούει το Bloomberg, καθώς επισημαίνει ότι «βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα βουνό προκλήσεων στην προσπάθειά της για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές ομολόγων».

Επικαλούμενο δικιά του πηγή, το πρακτορείο αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκδώσει το 2019 βραχυπρόθεσμα ή μέσης διάρκειας ομόλογα ύψους 7 δισ ευρώ, χρησιμοποιώντας ένα ποσό από το «μαξιλάρι» για να αποπληρώσει πρόωρα κάποιες οφειλές προς το ΔΝΤ».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η κίνηση αυτή θα είναι αρκετά επικίνδυνη, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τις κλυδωνιζόμενες τράπεζες, όσο και με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Σύμφωνα με το Bloomberg «η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων που βοήθησε την Ελλάδα να αποτινάξει τα δεσμά των μνημονίων απειλείται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων το 2013».

Ακόμη το πρακτορείο τονίζει ότι «αν οι δικαστές αποφανθούν ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να καταβληθούν, τότε το πλήγμα για τα δημοσιονομικά μπορεί να φθάσει έως και τα 15 δισ ευρώ, ή το 8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος», προειδοποιώντας ότι «θα υπάρχει και μια πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό έως και 4 δισ ευρώ».

Αναταραχές στις τράπεζες

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι η ικανότητα των τραπεζών να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ιταλικού στυλ μοντέλο για να βοηθήσει τις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια, που έφθαναν στα τέλη Ιουνίου τα 88,6 δισ ευρώ. «Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει αυτό το μήνα την έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ για το σχέδιο».

Παράλληλα σημειώνει «ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει δικό της σχέδιο, που πρέπει να εγκρίνει η κυβέρνηση και το οποίο θα μπορούσε να «τρέξει» παράλληλα με εκείνο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι τραπεζικές μετοχές κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να κάνουν νέα αύξηση κεφαλαίου».

Πολιτικές εξελίξεις

Ως τρίτο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, το Bloomberg βλέπει τις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, όπως λέει χαρακτηριστικά. 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αν και δεν υπάρχει στην αντιπολίτευση κάποιο σκιάχτρο να φοβίζει τους επενδυτές, όπως το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή του εκλογική νόμου σημαίνει ότι αν το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι ξεκάθαρο, μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας».

«Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες που το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτηθεί με +50 έδρες στη Βουλή των 300», καταλήγει το δημοσίευμα.