Απροετοίμαστη και αναξιόπιστη για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση στο θέμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στη μεταμνημονιακή περίοδο. Η χώρα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των 750 εκατομμυριων ευρώ τον Μάρτιο (βάσει της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους), καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το ποσό αποτελεί τμήμα των 4,8 δισ. ευρώ των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά και από το waiver -το μηχανισμό που επέτρεπε στο ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί ελληνικά ομόλογα για δανεισμό.

Η επιστροφή των εν λόγω χρημάτων αποτελούσε κίνητρο για την Αθήνα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στα δύο μνημόνια μετά και υπολογίζονται συνολικά στα 280 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης για την Ελλάδα, το συμπέρασμα της οποίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς βάσει αυτού θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την εκταμίευση.

«Η έκθεση θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις» αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.

«Οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν στις 11 Μαρτίου (Eurogroup), δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της το διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου» πρόσθεσε.

Σϋμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν 16 μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι βασικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την πρωτοβάθμια υγεία, το νομικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Το βασικό ζήτημα είναι το νομικό πλαίσιο για τα υποχρεωμένα, όπου απαιτείται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οικονομικά αδύναμων ιδιοκτητών και των τραπεζών», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο άλλο αξιωματούχο της ευρωζώνης. «Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επεξεργάζεται το συγκεκριμένο νόμο ενώ λαμβάνει και τα σχόλια από την πλευρά των θεσμών» προσθέτει.