Ακαρπο ήταν το EuroWorking Group, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Οι προσπάθειες ανεύρεσης κοινού τόπου και χρυσής τομής μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των απαιτήσεων των θεσμών για το ζήτημα του διαδόχου σχήματος του νόμου Κατσέλη θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με επόμενο ορόσημο το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Αν η ελληνική πλευρά προσέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συμφωνία για το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της α΄κατοικίας, που συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση του καυτού θέματος των κόκκινων δανείων που «γονατίζουν» τους τραπεζικούς ισολογισμούς, η εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης του 1 δισ. ευρώ θα αναβληθεί εκ νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μηνύματα που θα σταλούν στις αγορές.

Οι σκληροί του Εurogroup, η Γερμανία και οι δορυφόροι της, έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση κανενός ποσού.

Αρνητικά μηνύματα θα εκπέμψει στις αγορές και μια μονομερής κίνηση από την πλευρά της Αθήνας, με νομοθέτηση για το ζήτημα χωρίς της σύμφωνη γνώμη των δανειστών, ενδεχόμενο το οποίο τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου κάθε άλλο παρά απέρριπτε.

Μάλιστα στην περίπτωση μιας τέτοιας επιλογής από την ελληνική πλευρά πολλοί λένε ότι η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μπορεί να αναβληθεί ….για πάντα.

Ωστόσο τους φόβους ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια -καταστροφική σύμφωνα με αναλυτές- επιλογή ενισχύει η εκτίμηση ευρωπαϊκών πηγών ότι η συζήτηση για την πρώτη κατοικία, δεδομένου προφανώς του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Eurogroup Απριλίου και να φτάσει το θέμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάιο (16 Μαΐου).

Όμως, με τις εκλογές να πλησιάζουν, την κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ της, καθώς και να πείσει για την ύπαρξη μεγαλύτερων βαθμών ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής μετά τα μνημόνια, το χρονοδιάγραμμα αυτό δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτό από το Μαξίμου.

Ώστοσο άνθρωποι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείουν καθόλου την πιθανότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τους θεσμούς.

Αυτό θα φανεί την Τρίτη, από το αν η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη, επιλέγοντας την κόντρα με τους δανειστές. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα φανεί ότι επικρατεί το σενάριο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τις ημέρες που απομένουν.