Ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά στο νέο νόμο για τα «κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση «απείλησε» με ρήξη τους δανειστές, μιλώντας ακόμα για μονομερείς ενέργειες.

Ωστόσο, τα αυστηρά μηνύματα από πλευράς των θεσμών δεν άφησαν κανένα περιθώριο στο Μαξίμου. Σε αυτά προστέθηκε και η αποτυχία να βρεθεί λύση στο Euroworking Group, κοινώς η επιμονή των Βρυξελλών να κάνουν δεκτές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις προτάσεις τους για τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για τα στεγαστικά δάνεια η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, ενώ για τα επιχειρηματικά πέφτει στα 175.000 ευρώ. 

Το σύνολο του ανεξόφλητου ποσού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. 

Η αξία της ακίνητης περιουσίας, εκτός της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως 80.000 ευρώ, ενώ αρχικά προβλεπόταν να είναι 260.000 ευρώ

Οι καταθέσεις, και ό,τι άλλο πολύτιμο έχει ο οφειλέτης δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, ενώ αρχικά προβλεπόταν να είναι έως 65.000 ευρώ

Το εισόδημα του οφειλέτη πρέπει να είναι έως 12.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, έως τρία.

Τέλος, στη ρύθμιση μπορούν να μπουν δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Απριλίου 2019.

Τα κριτήρια που θα κρίνουν την ένταξη στο νέο νόμο

1. Δεν θα εντάσσονται όσοι έχουν απορριφθεί από το νόμο Κατσέλη με την αιτιολογία του δόλου.

2. Στο νέο πλαίσιο θα εντάσσονται χρέη έως  31/12/2018.

3. Η μη καταβολή τριών δόσεων θα οδηγεί σε έκπτωση από τη ρύθμιση.

4. Δεν ρυθμίζονται οφειλές που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, όπως και όσες έχουν ήδη ρυθμιστεί ή είναι εκκρεμείς.

5. Με την ένταξη στη ρύθμιση σταματά κάθε διαδικασία πλειστηριασμού του οφειλέτη.

6. Θα κουρεύονται οφειλές που ξεπερνούν το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε δόσεις με τόκο EURIBOR τριμήνου συν 2%. 

Όπως προκύπτει, μπαίνουν αυστηρότερα κριτήρια και πολλοί «κόφτες», με αποτέλεσμα να μένουν εκτός δεκάδες νοικοκυρία και μικρές επιχειρήσεις. Ένα από τα θολά σημεία είναι το ύψος της επιδότησης της μηνιαίας δόσης που θα παρέχει το Δημόσιο στους δανειολήπτες. 

Επίσης, όπως σημειώνουν Τα Νέα, πολλά μπορεί να αλλάξουν με τις υπουργικές αποφάσεις των επόμενων ημερών που θα εξειδικεύσουν τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες του πλαισιού.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή χαρακτηρίζει περίπλοκη και γραφειοκρατική τη ρύθμιση, επισημάνοντας ότι ουσιαστικά ρυθμίζεται μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Σε ενημερωτικό σημείωμα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση υπενθυμίζει: «Το Ιδιωτικό Χρέος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία μας που λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ διογκώθηκε αντί να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του. Σήμερα το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 223 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Από τα 223 δισ. ευρώ, περίπου τα 85 δισ. ευρώ είναι 'κόκκινα δάνεια' και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.»

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εγκαλεί την κυβέρνηση για το «θράσος να πανηγυρίζει, ενώ η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή θέτει αυστηρότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και από αυτά που η ίδια υποσχόταν μέχρι πρότινος».

Συμπληρώνει δε ότι δεν προβλέπει καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.