Το δρόμο για το Πρωτοδικείο και την τελική επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης -μέσω υπαγωγής στο άρθρο 106 β & θ - πήρε αυτή την εβδομάδα η υπόθεση της αλυσίδας Μαρινόπουλος, δημιουργώντας πλέον ένα ιστορικό ορόσημο όσον αφορά τη διάσωση μιας μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης από την ίδια την αγορά.

Τόσο η πολύμηνη διαπραγμάτευση όσο και το τελικό σχέδιο εξυγίανσης αποτελούν καινοφανείς διαδικασίες για την ελληνική αγορά, η οποία βρίσκεται μόλις στην αρχή της περιβόητης διαχείρισης «κόκκινων δανείων» αλλά και εν γένει της αντιμετώπισης των επιχειρηματικών οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς.

Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση συντάσσει νέο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα επιφέρει αλλαγές και στον πτωχευτικό νόμο, δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής, ο τρόπος που διευθετούνται τα χρέη της Μαρινόπουλος προς το δημόσιο στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Ειδικότερα, στο σχέδιο προβλέπεται η πλήρης διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων, ενώ το αρχικό κεφάλαιο οφειλών της Μαρινόπουλος προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και τους ΟΤΑ, προβλέπεται να εξοφληθεί σε 250 μηνιαίες δόσεις.

Κατά τα λοιπά, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του «λευκού ιππότη», της αλυσίδας Σκλαβενίτη, με πιστωτές και τράπεζες (οι οποίες διεξήχθησαν υπό τη στενή παρακολούθηση και της κυβέρνησης) κατέληξαν σ’ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ασφαλώς «κούρεμα» απαιτήσεων αλλά και νέες χρηματοδοτήσεις.

Το πλάνο εξυγίανσης που συγκέντρωσε τελικώς τη σύμφωνη γνώμη του 70% των προμηθευτών της Μαρινόπουλος (το 60% ήταν προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η σχετική αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β & θ) προβλέπει ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μεταβιβάζεται στη νέα εταιρία με την επωνυμία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» ποσοστό 79,4% των συνολικών απαιτήσεων (ή 1,184 δις.ευρώ) ενώ ποσοστό 20,6% των συνολικών απαιτήσεων, παραμένουν στη Μαρινόπουλος ΑΕ και στις θυγατρικές της, οι οποίες θα εκκαθαριστούν.

Στο δια ταύτα, για το σύνολο των προμηθευτών – ακόμη κι εκείνων που διατηρούν υπόλοιπα έως 100.000 ευρώ- προβλέπεται «κούρεμα» κατά 50% και ότι η εξόφληση του υπόλοιπου 50% θα διενεργηθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Για την εξόφλησή τους θα χρησιμοποιηθεί νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης.