Την εκτίμησή του ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα ανέρχονται σε 70 δισ. ευρώ για τα επόμενά τρία χρόνια εκφράζει ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times. O αρθρογράφος της εφημερίδας βαζίεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και την επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον ESM για τη σύναψη νέου προγράμματος για την Ελάδα.

«Πρώτα απ'όλα, η Αθήνα επιδιώκει ένα τριετές πρόγραμμα και όχι διετές, όπως ζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ένα τριετές πρόγραμμα θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 70 δισ. Η επιστολή επίσης υπαινίσσεται ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να “εφαρμόσει άμεσα... ακόμη και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας” κάποια από τα πράγματα που ζητούσαν οι δανειστές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το παλιό πακέτο διάσωσης που έληξε στις 30 Ιουνίου, μεταξύ αυτών μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος» αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ και συνεχίζει «Αυτό φαίνεται ως μέρος μιας προσπάθειας να απελευθερωθεί γρήγορα βραχυπρόθεσμη "χρηματοδότηση γέφυρα", έτσι ώστε η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ που εξακολουθεί να χρωστάει στο ΔΝΤ, να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών για τα ύψους 3,5 δισ. ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, και να πληρώσει ακόμα 3,2 δισ. για ομόλογα στην ΕΚΤ τον Αύγουστο».   

Ο Σπίγκελ τονίζει ότι «η γενική ιδέα θα ήταν να περάσει αμέσως τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για να πάρει ένα μέρος των μετρητών -πιθανότατα σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα 3,6 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα- ένα σχέδιο που προωθείται από τη Γαλλία και μια ομάδα άλλων συμμάχων των Ελλήνων».  

Μια άλλη πρόταση-κλειδί στην επιστολή αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Αν και δεν αναφέρεται με μεγάλη λεπτομέρεια, η επιστολή διευκρινίζει ότι η Αθήνα αναμένει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει κάποιο είδος αναδιάρθρωσης του χρέους έτσι ώστε τα επίπεδα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, που έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι, θα αρχίσουν να μειώνονται σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα, προσθέτει ο δημοσιογράφος των Financial Times.  

Η επιστολή γράφει χαρακτηριστικά: «Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο».  

Τέλος, ο Σπίγκελ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, οι πιστωτές έχουν αντισταθεί σκληρά σε κάθε είδους απομείωση -αν και είναι πιο ανοιχτοί σε επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων διάσωσης. 

Επιστολή στον ESM

O  ESM επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης πως έλαβε το νέο αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα.

Η είδηση αυτή έρχεται έπειτα από μερικές ώρες σύγχυσης, σχετικά με το αν το ελληνικό αίτημα έχει ή όχι σταλεί. Η Ελλάδα λοιπόν έκανε το βήμα και πλέον μένει να κατατεθεί και η ελληνική πρόταση, προκειμένου να αξιολογηθεί και να υπάρξει μία βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πηγές Βρυξελλών η Ελλάδα αιτείται πρόγραμμα που θα είχε 3ετή διάρκεια ενώ η πρόταση που είχε κατατεθεί την προηγούμενη Τρίτη από την κυβέρνηση Τσίπρα αφορούσε πρόγραμμα 2ετούς διάρκειας 

Επισυνάπτεται η επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το αίτημα για χρηματοδότηση. 

Διαβάστε την επιστολή Τσακαλώτου προς Ρέγκλινγκ στα ελληνικά:

Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:

-    μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση

-    μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.

Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.

Μετά τιμής,

Ο Υπουργός Οικονομικών