Αργά το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύθηκε η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιφέρει αλλαγές στις κινήσεις κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να δώσει μία ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα capital controls.

Δύο από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι πλέον επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών ως 2.000 ευρώ αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς από και προς ξένη τράπεζα αλλά με δυνατότητα και ανάληψης ως 50.000 ευρώ την ημέρα για ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

 Όπως αναφέρει, το ανώτατο όριο συναλλαγών ημερησίως ανέρχεται στις 50.000 ευρώ την ημέρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες και για άλλους κλάδους της οικονομίας: «Ειδικώς οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953 μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών εκ των ποσών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της παρούσας».

Δείτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένουν όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

Ταυτόχρονα σε έναν αγώνα δρόμου έχει μπει πλέον η ελληνική οικονομία με στόχο την ομαλοποίηση περίπου έναν μήνα μετά την επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες και τον στραγγαλισμό των ήδη πάσχοντων τομέων της οικονομίας. Οι χθεσινές "κραυγές" αγωνίας από τους εισαγωγείς έφτασαν μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της τράπεζας συναντήθηκε σήμερα με τους παραγωγικούς φορείς (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ).

Στη σύσκεψη αναζητήθηκαν λύσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς είχε επισημανθεί ο κίνδυνος λουκέτων από τους φορείς που συμμετείχαν στην συνάντηση. 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε:

«H κατάσταση με τα capital controls εξελίσσεται ικανοποιητικά και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί».

Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες.

Ήδη όπως ανέφερε «το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες».

Όπως είπε «πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στον αριθμό των μηνιαίων εισαγωγών που έκανε η οικονομία σε περίοδο προ κρίσης».

Παράλληλα ο Γάλλος τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ προκάλεσε ερωτηματικά με την απάντηση που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde για το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να εγχυθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα ποσό από 10 έως 25 δισ. ευρώ. «Θα το γνωρίζουμε στο τέλος του έτους», μετά τα τεστ που θα κάνει η ΕΚΤ, εξήγησε ο ίδιος.

Eνώ ερωτηθείς,  για το αν θα επιβληθεί bail-in, δηλαδή συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως είχε συμβεί και στην Κύπρο το 2013, ο κ. Νουαγιέ απάντησε ότι αυτό το ζήτημα πρόκειται να «ξεκαθαρίσει σύντομα, ει δυνατόν εντός του καλοκαιριού».

Από δικής του πλευράς, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν «ενάντια στην ιδέα της προσέλκυσης των μεγάλων Ελλήνων καταθετών που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είπε, θα κατέστρεφε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Και συμπλήρωσε: «Η θέση μου είναι ευρέως αποδεκτή στο ΔΣ της ΕΚΤ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «διευκρινίσεις σαν κι αυτή θα βοηθήσουν τον επαναπατρισμό μέρους των 90 δισ. ευρώ που έφυγαν από την Ελλάδα από το 2010».