Σε κρίσεις  πανικού οδηγεί τους καταστηματάρχες, τους εστιάτορες και τους καταναλωτές, ο νέος νόμος για τον Φ.Π.Α., ο οποίος θα εφαρμοστεί από αύριο. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών έχει διατυπωθεί με πλήρη ασάφεια για το ποιά προϊόντα θα φορολογούνται με 6%, 13% ή 23%, χάνοντας λίγο "τη μπάλα" σχετικά με τον τύπο των τροφίμων, τον συνδυασμό πρώτων υλών με προσθήκες (μπαχαρικά, λαχανικά κ.ά.), τον τρόπο σερβιρίσματος και τις παροχές υπηρεσιών στα είδη κρύας κουζίνας και γενικά στους χώρους εστιάσεων!

Η ανισορροπία που θα φέρει ο νέος Φ.Π.Α. από αύριο, Δευτέρα 20/07 φανερώνει την προχειρότητα της σύνταξης του πολυνόμου όπου μάλλον "έγινε νύχτα" στο Υπουργείο Οικονομικών!

Μετά τη κατεπείγουσα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων πονοκεφαλιάζουν προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο για το ποιες τιμές θα βάλουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλάθι της νοικοκυράς θα επιβαρυνθεί από 8,8% - 10%! 
 
Συγκεκριμένα, το νωπό ή κατεψυγμένο χοιρινό έχει 13% αλλά αν  είναι καπνιστό έχει 23%! Επίσης, ένα μπουτάκι κοτόπουλο έχει 13%, αλλά αν είναι παναρισμένο, τότε έχει ΦΠΑ 23%! Όσον αφορά, δε, στα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια που πουλάνε πολλά κρεοπωλεία, αν έχουν μόνο κρέας επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% αλλά αν έχουν και πιπεριές τότε ο ΦΠΑ είναι 23%, παρά το ότι οι πιπεριές αν πουληθούν ξεχωριστά έχουν ΦΠΑ 13%!

Θα χρειαστούμε πολλές μέρες για να ερμηνεύσουμε και να μεταφράσουμε τη παρανοϊκή αυτή εγκύκλιο, ούτως ώστε να ξέρουμε τί πληρώνουμε. Ορισμένα παραδείγματα που θα προκαλέσουν παροξυσμό: 
 
-         Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

-         Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%

-         αν το σουβλάκι το χοιρινό του κρεοπωλείου έχει π.χ. αλάτι (ή ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή αν είναι προψημένο κλπ) : ΦΠΑ 23%

-        κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό - μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα - άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%

-        Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

-        Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ0207): 13%

-        Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%

-        Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%

-        Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%

-        Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%

-        Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ.16): 23%

-        Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%

-        Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%

-        Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%

-        Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%

-        Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%

-         Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302,ΕΧ0303): 13%

-         Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%

-        Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%

-        Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%

-         Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%

-         Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%

-         Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%

-         Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%

-         Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%

-         Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%

-        Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%

-         Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%

-        Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)

-         Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402)

-        Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)

-        Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%

-        Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%

-        Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%

-        Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%

-        Κεφίρ: 13%

-        Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%

-        Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%

-        Ορός γάλακτος: 13%

-        Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%

-        Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%

-        Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%

-        Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%

-        Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%

-        Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%

-        Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ.0701 έως 0713): 13%

-        Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%

-        Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%

-       Φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13%

-        Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%

-        Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση (0603, 0604): 23%

-         Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%

-        Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%

-         Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%

-         Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%

-        Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%

-        Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%

-        σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%

-        Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%

-        Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

-        Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

-        Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

-         Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%

-         Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%

 -        Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%

-         Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%

-         Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%

-        Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%

-         Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%

-        Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%

Ζαχαρώδη: όλα στο 23%

-        Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%

-         Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%

-         Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%

-        Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

-         Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

-         Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%

 -        Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

-         Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

-        Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%

-         Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%

 -        Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο.

-        ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)

-         Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία: 13%

-        Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

-         Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

-        Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

-        Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

-         Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%

-         Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%

-        Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο - επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

-        Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%

-         Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

-        Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%

-         Νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%

-         Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%

-         Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%

-         Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%

-        Ζύμες (Δ.Κ. 2102)

-         Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106)

-        Παγωτά (Δ.Κ. 2105)