Νέο ασφαλιστικό και νέες θυσίες φέρνουν οι Τροϊκανοί
’ρθρο του Νίκου Νικολόπουλου
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας αποφάσισε να μπλοκάρει όλες τις πρόωρες συντάξεις και... να κάνει ΙΚΑ τα λεγόμενα ευγενή Ταμεία για να καλύψει τα κλεμμένα που δημιούργησαν το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται ακόμα και οι μητέρες ανηλίκων παιδιών καθώς και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ φαίνεται πως ίσως διασωθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Οι νέες «ανθρωποθυσίες» προσφέρονται στους ξένους δανειστές, από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ως αντάλλαγμα στην τρόικα, για τη «μαύρη τρύπα» 1,8 δις ευρώ που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως οι κυβερνητικοί μεγαλοσχήμονες πολιτικοί τις νέες περικοπές τις βάφτισαν στοχευμένες, και έτσι προσπαθούν να πείσουν πως αυτά δεν είναι όυτε νέα, ούτε οριζόντια μέτρα.
Έτσι αποφάσισαν τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και έβαλαν 350.000 συνταξιούχους να κάθονται σε «καρφιά».
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια.
Στα ευγενή ταμεία (δηλαδή τους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών), η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο κόλπο που το παρουσιάζει ως «ενιαίοι κανόνες» για όλους ίδιους με το ΙΚΑ.
Έτσι περνά την μείωση των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ και αυτή είναι ακόμα μία μεγάλη μνημονιακή θυσία που πρακτικά σημαίνει, κοινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των μισθωτών ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Και δεν σταματούν σ αυτά, αλλά προχωρούν σε νέες θυσίες και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελμάτων. Εκεί θα υπάρξει «μεταφορά» ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ με πολλαπλές εισφορές για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.
Γνωρίζουν τις αντιδράσεις των βουλευτών και την οργή των κατοίκων της υπαίθρου αλλά έχουν υποταχθεί στα ΘΕΛΩ της τρόικας και για τούτο είναι έτοιμοι ακόμα και να πετσοκόψουν, κατά 200-250 ευρώ τη βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ.
Δεδομένες θα είναι και οι νέες θυσίες στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, επώδυνες και μεγάλες όσο και το ύψος των ελλειμάτων.
Από το 2014 δέχτηκαν την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που ήθελε η ξένη τρόικα για όποια ταμεία υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, η οποία επιτρέπει να αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι παροχές προς τα κάτω!!!
Και μαζί με όλα αυτά αναζητούνται και άλλα εναλλακτικά σενάρια, με δεδομένο ότι η ρύθμιση χρεών από ασφαλιστικές εισφορές και υποχρεώσεις δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Έτσι λοιπόν, έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν έναν ενιαίο τρόπο υπολογισμού συντάξεων.
Στα Ταμεία -των ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι εισφορές όπως προαναφέραμε θα πέσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ, δηλαδή μία μείωση που μπορεί να φτάσει στο 43%.
Αυτό θα επηρεάσει δραματικά τις νέες συντάξεις όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ουσιαστικά ο νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία που υπάγονται στο ΙΚΑ δηλαδή στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες σημαίνει ποσοστό αναπλήρωσης 70% και βάση υπολογισμού τα πέντε καλύτερα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κυβέρνηση δέχτηκε στο ΙΚΑ οι εισφορές να μειωθούν κατά 3,9% μέχρι το 2016, κάτι που θα φέρει απώλεια ενός δις ευρώ και αυτό σχεδόν αυτόματα σημαίνει νέες δραματικές μειώσεις στα δήθεν «ρετιρέ».
Τέλος για τους 350.000 ασφαλισμένους που μπορούσαν να αποχωρήσουν πριν από το 62ο έτος, ενώ θεμελίωναν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου προβλέπονται νέα αυξημένα όρια, όπου η πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στα 67.
Το τσουνάμι όμως θα παρασύρει και τις μητέρες ανηλίκων, που θα μπορούν να αποχωρήσουν ανάλογα με το ταμείο και το έτος θεμελίωσης, ενώ φέρνει την αύξηση του ορίου κατά δύο ή τρία χρόνια και στους άντρες με ανήλικα παιδιά που δουλεύουν στο δημόσιο, που συμπλήρωσαν 25ετία κατά την διετία 2011-2012.
Τέλος θα πληγούν οι ασφαλισμένοι πρίν από το 1983, που έχουν ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης και όσοι αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (ρύθμιση που ισχύει στο δημόσιο, σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες αλλά όχι στο ΙΚΑ).
Το δραματικότερο όλων είναι πως αποφάσισαν να επιβληθεί ένα μεγαλύτερο «πέναλτι», ώστε να είναι οικονομικά ασύμφορή η έξοδος πριν τα 62.
Με την αύξηση του ποσοστού της ετήσιας περικοπής που σήμερα είναι 6% ή με την αύξηση των ετών που υπολογίζονται στο «πέναλτι» θα γίνει σχεδόν μηδαμινή η αποχώρηση από τον εργασιακό βίο
Βρήκαν και νέο τρόπο που θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014, για να επέλθουν περικοπές στα ελλειμματικά Ταμεία Πρόνοιας.
Κατά μέσο όρο οι μειώσεις αυτές θα είναι 20% στα συγκεκριμένα ελλειμματικά Ταμεία Πρόνοιας, και θα γίνονται με το αυτόματο ψαλίδι