Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο σε τέσσερις τομείς για να ολοκληρωθεί και η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα, τόνισε, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειώσει πρόοδο:

- Στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση που είχαν προσδιοριστεί από την προηγούμενη αξιολόγηση.

- Στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015

- Στις δομικές μεταρρυθμίσεις

- Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 

Για την Ελλάδα το ESM είναι έτοιμο να προχωρήσει στη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται, σημείωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά αυτό προϋποθέτει την κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση παραδέχθηκε ότι η αξιολόγηση κρατά ήδη αρκετό καιρό. Η ανάγκη του επείγοντος δεν πηγάζει από την ανάγκη να δοθούν άμεσα τα χρήματα, σημείωσε, αλλά είναι «πολιτικά επείγον» να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δήλωσε μάλιστα ότι έτσι όπως είναι τα δεδομένα είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς για τους λόγους της καθυστέρησης στις συζητήσεις με την Αθήνα και αν αυτό αποδίδεται σε «κόπωση μεταρρυθμίσεων» ή πολιτικές δυσκολίες ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να πει ότι θέλει να βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο» αντί για «μισοάδειο», ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να κρατά κανείς το ρυθμό σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα

Αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ και τα σενάρια για αλλαγή έδρας, ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο για τις τιτλοποιήσεις ακινήτων. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι το ESM δεν ζήτησε μεταφορά έδρας στο Λουξεμβούργο, ενώ ο Ολι Ρεν είπε ότι γύρω από το θέμα γίνονται συζητήσεις για να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Προβλέπουμε ότι η ύφεση θα τελειώσει τους επόμενους μήνες.". Σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, ανέφερε ότι "πρέπει να υπάρξει ακόμη σημαντική πρόοδος για να ολοκληρωθεί", χαρακτηρίζοντας κρίσιμη μια συμφωνία "καλή τη πίστη" με τις ελληνικές αρχές  για το δημοσιονομικό κενό, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο νούμερο.

Τόνισε όμως ότι η Αθήνα έχει ακόμη να υιοθετήσει σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις αλλά και αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι εξίσου σημαντικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις, είπε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι στην αρχή του προγράμματος η χώρα είχε μείνει πίσω στο δεύτερο κομμάτι.