Τα ακίνητα στο στόχαστρο
Τι θα ισχύσει για φορο μεταβίβασης-πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται για ακόμη μια φορά το καυτό ζήτημα των ακινήτων και της ιδιοκτησίας, καθώς, η κυβέρνηση προωθεί νέες αλλαγές στη φορολογία, αλλά και ως προς την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Η υπόθεση της άρσης των περιορισμών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και οι πιέσεις που ασκεί η Τρόικα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους πολίτες, καθώς είναι αρκετοί αυτοί των οποίων τα δάνεια έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Οπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής», η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών για να πετύχει διάταξη μεταβατικού χαρακτήρα που θα συνεχίσει την προστασία στην απαγόρευση πλειστηριασμών, τουλάχιστον για τα χαμηλά εισοδήματα και για τα ακίνητα που έχουν αντικειμενική αξία κάτω από 200 - 300 χιλιάδες ευρώ.
Συμπληρωματικά εισάγονται δύο νέα «όπλα» με στόχο να διαμορφώσουν προϋποθέσεις αποφυγής του οικονομικού στραγγαλισμού των δανειοληπτών από τις τράπεζες, οι έννοιες του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αποδεκτών ορίων διαβίωσης».
Παράλληλα ο νόμος Κατσέλη θα παραμείνει το σίγουρο «καταφύγιο» και το πιο αποτελεσματικό «όπλο» των φτωχών οικογενειών απέναντι στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.
Αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας που διαμορφώνεται από τις επαφές δανειστών - κυβέρνησης. Πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση της πολύ σοβαρής αυτής υπόθεσης φαίνεται ότι η διαδικασία προστασίας που είχε σχεδιαστεί και νομοθετηθεί το 2010, παρά τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζών, είναι εκείνη στην οποία μπορούν πραγματικά να ελπίζουν οι οικονομικά αδύναμοι Έλληνες.
Η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών, που άρχισε να εφαρμόζεται πριν ισχύσει ο νόμος Κατσέλη και έκτοτε παρατείνεται η ισχύς της, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάρει νέα παράταση.
Στο θέμα αυτό υπάρχει απόλυτη άρνηση των δανειστών, ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης έχουν πάρει πλέον πολιτικό χαρακτήρα και όχι τεχνοκρατικό.
Η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών εκπνέει σε λίγες εβδομάδες και στη θέση της θα μπει μια «ηθική δέσμευση», την οποία θα αναλάβουν οι τράπεζες, με έναν κώδικα καλών πρακτικών, να βοηθούν τους δανειολήπτες που είναι «συνεργάσιμοι» και που τα εισοδήματά τους είναι γύρω ή κάτω από το όριο της φτώχειας και να μην αποφασίζουν τον οικονομικό τους «στραγγαλισμό».
Η δέσμευση που θα αναλάβουν οι τράπεζες είναι να υπάρξουν διευκολύνσεις ως προς το ύψος της δόσης, τη διάρκεια αποπληρωμής και την επίδειξη μεγαλύτερης ανοχής για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες.
Χατζηδάκης: Τους πλειστηριασμούς να φοβούνται όσοι παριστάνουν τους φτωχούς
Καθησυχαστικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «Αυτοί που πρέπει να φοβούνται τους πλειστηριασμούς είναι όσοι παριστάνουν τους φτωχούς, τα λεγόμενα «μεγάλα ψάρια» με τα μεγάλα δάνεια».
«... Οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το θέμα των πλειστηριασμών ισχύουν στο ακέραιο.
Ολη η συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, διευκρίνισε, γίνεται «για τα μεγάλα δάνεια» και τα «μεγάλα "ψάρια"».«Αυτή είναι η κατεύθυνση μας», ξεκάθαρισε ο υπουργός και σε ερώτηση για αν τελικά κινδυνεύει η πρώτη κατοικία από την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, επανέλαβε:
«Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέπτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι».
Μισή αλήθεια από το υπουργείο Οικονομικών για τον Φόρο Ακινήτων
Μισογεμάτο επιμένει να βλέπει το υπουργείο Οικονομικών το "ποτήρι" του νέου Φόρου Ακινήτων, καθώς αν και ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει δελτίο τύπου και ενημερωτικό σημείωμα- προκειμένου να καθησυχάσει και τους βουλευτές που συνεχίζουν να μουρμουράνε για την υπερφορόλογηση των αστικών ακινήτων τα οποία επωμίζονται τις ελαφρύνσεις στα αγροτικά ακίνητα- είτε παρέλειψε να αναφερθεί στους επιβαρυντικούς παράγοντες του νέου Φόρου είτε τους αιτιολόγησε με μάλλον άκομψο τρόπο.
Όσον αφορά, δε, στη προαναγγελία της μείωσης του φόρου μεταβίβασης, συνοδεύθηκε από την υπενθύμιση της επιβολής φόρου υπεραξίας 15%, κόβοντας έτσι με μιας τη διάθεση όσων είχαν σκοπό να επενδύσουν στη "πεθαμένη" κτηματαγορά!
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι χαμένοι του νέου Φόρου θα είναι μόνο (!) 290.000 ιδιοκτήτες, αφού όλοι οι υπόλοιποι είτε θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος είτε περίπου τα ίδια, με την επισήμανση ότι αυτοί οι 290.000 δεν θα φορολογηθούν διπλά αλλά... προοδευτικά, επειδή έχουν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ!
Αφήνοντας κανείς στην άκρη το ότι ακόμα κι έτσι πολλές περιοχές κυρίως της Αθήνας βρίσκονται στο "κόκκινο"- καθώς ανάλογα με την επιφάνεια του διαμερίσματος η επιβολή του νέου ΦΑΠ μπορεί να ξεκινά από Τιμή Ζώνης 2.600 ευρώ/.τ.μ.- μπορεί να επισημάνει το ότι κατ' αρχήν το υπουργείο Οικονομικών επιμελώς δεν σχολιάζει τη μονιμοποίηση του Τέλους Ακινήτων, το οποίο θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο μέτρο το 2012 αλλά πλέον ενσωματώνεται στον Ενιαίο Φόρο. Είναι χαρακτηριστικό είναι ενώ έως το 2011 η φορολόγηση των ακινήτων απέφερε περίπου 700 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό, πλέον τα έσοδα υπολογίζονται στα 2,7- 2,9 δισ ευρώ σε ετήσια βάση!!!
Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον υπολογισμό του φόρου επί πλασματικών τιμών, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αλλά συμβαίνει ακόμα και τώρα με τον ΦΑΠ!!!
Το... κερασάκι στη τούρτα των ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι η γκάφα της προαναγγελίας της μείωσης του φόρου μεταβίβασης, μαζί με την υπενθύμιση της ισχύος του φόρου υπεραξίας, όταν υποτίθεται ότι στόχος είναι η αναθέρμανση της "παγωμένης" κτηματαγοράς. Με βάση τον Φορολογικό Νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, "κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπραγμάτου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού ή συμμετοχών οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία και δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη...Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%)".
Εκείνο, πάντως, που παραμένει στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι δώσει την συγκατάθεσή της και η Τροίκα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για μέτρα χαλάρωσης και πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση.