Εκδήλωση με ομιλητή τον Στουρνάρα οργανώνει ο ΙΟΒΕ και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Η φορολογική μεταρρύθμιση, αντικείμενο μελέτης του ΙΟΒΕ
Το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προσκαλούν σε εκδήλωση για την "Φορολογική Μεταρρύθμιση", σήμερα Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.00 20.00,στο Μέγαρο Διοικητού Θεόδωρου Β. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, Αμφιθέατρο, (Αιόλου 82-84). Βασικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ομιλητές είναι: Νίκος Καραβίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μάνος Ματσαγγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ (Ernst& Young). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, ενώ η ώρα προσέλευσης είναι 17.30.
Οι πρατάσεις από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών είναι:
1.Χαμηλότερος Κοινός Συντελεστής (flat tax rate) και
2.Μεταβατική Φορολογία προς χαμηλότερους συντελεστές και Κίνητρα Ανάπτυξης ,
ενώ τα οφέλη που δημιουργούνται, σύμφωνα με την ένωση επιχειρηματιών, είναι:
Το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες έτσι ώστε να δηλώσουν το πραγματικό μελλοντικό τους φορολογικό εισόδημα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα συνολικά έσοδα φορολογίας εισοδήματος της Κυβέρνησης τα οποία ανεξαρτήτως, αναμένονται μικρότερα από τα προ κρίσης έσοδα.
Το μεγαλύτερο όφελος που θα προκύψει είναι η δημιουργία κινήτρου ανάπτυξης και επενδύσεων καθώς όλες οι εταιρίες θα βασίσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις στο οριακό ενιαίο φορολογικό ποσοστό (marginal tax rate) που θα πληρώσουν στα επιπλέον έσοδα που θα δημιουργήσουν. Με απλά λόγια, αυτό θα οδηγήσει τις Ελληνικές αλλά και Πολυεθνικές εταιρίες να αναλάβουν και να αναθέσουν αναλογικά επιπλέον υπο?κατασκευαστικό έργο.
Ήδη και λόγω των πρόσφατων αλλαγών στην Εργατική Νομοθεσία, η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική έτσι ώστε πολυεθνικές να επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο εργασιών στις Ελληνικές τους Θυγατρικές.
Αυτό το μέτρο επιπλέον θα επιφέρει άμεσα Ξένους Επενδυτές καθώς θα θεωρήσουν ακόμα πιο ελκυστικό να επενδύσουν σε και αναπτύξουν υπάρχουσες Ελληνικές Επιχειρήσεις λόγω του ελκυστικού Οριακού Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή.
Ο ενιαίος 10% μεταβατικός φορολογικός συντελεστής δεν καθιστά φορολογική αμνηστία καθώς επηρεάζει μελλοντικά έσοδα και όχι έσοδα του παρελθόντος. Επιπλέον, είναι μια πρόταση η οποία μειώνει τον τελικό φορολογικό συντελεστή σε 25% με 30% (μέσος όρος του υφιστάμενου φορολογικού συντελεστή 42% για βασικά έσοδα και 10% επιπλέον φόρος για κάθε έσοδο πάνω από τα προτεινόμενα επίπεδα του 2009 και 2010).
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι η αναπτυξιακή μηχανή της Ελληνικής Οικονομίας που είναι οι Εταιρείες, συνδράμουν στην καλύτερη περίπτωση, σε 3 δις. Ευρώ ή σε 5% ? 6% όλων των Κρατικών Εσόδων, οπότε η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να είναι πιο επιθετική στο να δίνει κίνητρα που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας οι οποίες με την σειρά τους, θα μειώσουν τα Κρατικά έξοδα όπως αυτά του Ταμείου Ανεργίας.