«Απλά, οι ’ραβες ήθελαν το ‘’φιλέτο’’ του Αστέρα πάρα πολύ και το έδειξαν έμπρακτα».

Ετσι σχολιάστηκε χθες το βράδυ από στελέχη που παρακολούθησαν πολύ στενά τη διαδικασία, η βελτιωμένη προσφορά των 400 εκατ. ευρώ που υπέβαλε η αραβική AGC για το 90% του μεγαλύτερου φιλέτου της Μεσογείου. Τίμημα, το οποίο ανεβάζει ουσιαστικά την αξία του 100% της εταιρείας, μαζί με το δανεισμό της (enterprise value) κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Η  JERMYN Street Real Estate Fund που εκπροσωπεί την AGC ήταν η μόνη τελικά από τους τρείς υποψηφίους επενδυτές, η οποία ξεπέρασε και μάλιστα με την …απόσταση ασφαλείας των 19 εκατ. ευρώ τον ‘’πήχυ’’ των 381 εκατ. που είχαν θέσει ως ζητούμενο τίμημα στο διαγωνισμό για το 90% της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ, είχαν διαμηνύσει στους τρείς εναπομείναντες ενδιαφερομένους, την AGC, το σχήμα των Dolphin Capital Investors (Μ. Καμπουρίδης, Π. Χαραλαμπίδης, Α. Παπαγεωργίου) - Colony Capital και το συνασπισμό των ομίλων Olayan και Κωνσταντακόπουλου ότι δεν θα δέχονταν τίμημα κάτω από τα 381 εκατ. ευρώ για το 90% του Αστέρα κατά τη διαδικασία της υποβολής των βελτιωτικών προσφορών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την AGC, η αμέσως καλύτερη προσφορά κατατέθηκε χθές από το σχήμα των Dolphin - Colony Capital, η οποία κινήθηκε σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 300 εκατ. ευρώ για το 90%, ενώ χαμηλότερα των 300 εκατ. ευρώ κινήθηκε η τρίτη κατά σειρά προσφορά των Οlayan- Κωνσταντακόπουλου.

Από την πλευρά της, η AGC είχε καταθέσει και στον πρώτο γύρο της διαγωνιστικής διαδικασίας την υψηλότερη προσφορά, στα πέριξ  των 340 εκατ. ευρώ, δείχνοντας από την αρχή τις διαθέσεις της. Σημειώνεται ότι στο σχήμα της AGC συμμετέχουν περί τα 20 επενδυτικά funds από τη Μέση Ανατολή με σημαντικότερα τα sovereign funds του Κουβεϊτ (Kuwait Investment Fund) και του Αμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Investment Fund), ενώ μικρό ποσοστό, κοντά στο 15% διαθέτει και ο τουρκικός όμιλος Dogus.

Τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία για τον Αστέρα

Από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής χθές εκφραζόταν ικανοποίηση ως προς το προσφερθέν τίμημα, έστω κι αν αμφότεροι θεωρούσαν σίγουρο ότι θα ακουσθούν και φωνές περί ‘’ξεπουλήματος’’ δεδομένης της μοναδικότητας του ακινήτου. Ηδη μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προαναγγείλει δικαστικές προσφυγές, ενώ για το θέμα του Αστέρα έχουν υπάρξει ήδη σφοδρές επικρίσεις και στη Βουλή από αντιπολιτευόμενους βουλευτές.  

Αντικειμενικά, το θετικό της χθεσινής εξέλιξης είναι το γεγονός ότι το εγχώριο real estate και δή το τουριστικό real estate επανατοποθετείται στο διεθνή χάρτη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ με αμιγώς ξένους επενδυτές και μάλιστα εκτός Ευρώπης.

Επιπλέον, στελέχη της αγοράς ανέφεραν ότι η εν λόγω συμφωνία θα δημιουργήσει συνολικά θετικό αντίκτυπο και μία άμεση επένδυση συνολικά στην ελληνική οικονομία, κινώντας εκ νέου το υπό αμφισβήτηση πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα σε τρόϊκα και αγορές εν όψει του ‘’δύσκολου’’ 2014.   

Τα σχέδια της AGC και το ακίνητο της Εκκλησίας

Τι μέλλει γενέσθαι εφεξής;

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» ανέφεραν χθές στο newmoney.gr στελέχη που παρακολουθούν στενά το διαγωνισμό, συμπληρώνοντας ότι Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον πλειοδότη προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να μπούν τα 400 εκατ. ευρώ στο …ταμείο.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ήδη λάβει τις πρώτες εγκρίσεις από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ακολουθούν οι επόμενες εγκρίσεις ώστε να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για τη μετατροπή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής ώστε να κατασκευαστούν στη συνέχεια οι παραθεριστικές κατοικίες.

Η πολυτελής κατοικία θα είναι αυτή που θα προσδώσει και υπεραξία στο φιλέτο των 304 στρεμμάτων του Αστέρα, καλύπτοντας συνολικά τα 33.500 τ.μ. από τα συνολικά 56.700 τ.μ. της προτεινόμενης δόμησης για το ακίνητο. Με τη λύση αυτή θα συνυπάρχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες (υφιστάμενες ή νέες) με πολυτελείς κατοικίες ή πολυτελή διαμερίσματα και με χρήσεις υποστηρικτικές. Μέρος των κατοικιών/ διαμερισμάτων μπορούν να τοποθετηθούν στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις  που θα αλλάξουν χρήση με τη μετατροπή των υφιστάμενων καμπανών του ΑΡΙΩΝΑ (χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60) σε κατοικία. Στη μελλοντική ανάπτυξη και αξιοποίηση του ακινήτου απαιτείται επιπλέον η ύπαρξη τουριστικής μονάδας τουλάχιστον 17.000 τ.μ., δυναμικότητας 265 κλινών, με τη διατήρηση και εκσυγχρονισμό τουλάχιστον μίας εκ των υφισταμένων εν ενεργεία ή όχι μονάδων, ή εναλλακτικά η κατεδάφιση και δημιουργία νέων.

Κατοικίες 1.000 τ.μ. αξίας άνω των 35 εκατ. ευρώ

Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι στο σχεδιασμό των Αράβων είναι η κατασκευή υπερπολυτελών κατοικιών της τάξεως των 1.000 τ.μ. έκαστη, οι οποίες μπορεί να πουληθούν με τιμές ακόμη και πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ η κάθε μία! «Το business plan περιλαμβάνει ό,τι πιο exclusive, ό,τι πιο ακριβό και ό,τι πιο πολυτελές έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Αττική που θα απευθύνεται σε Αραβες και θα πωλείται με τιμές κοντά στα 30- 35 χιλιάδες ευρώ το τ.μ.», ανέφεραν χθές τα ίδια στελέχη προσθέτοντας ότι «έτσι αντικρούεται και ο ισχυρισμός των κατοίκων και του δήμου της περιοχής ότι θα τσιμεντοποιηθεί ο Αστέρας. Το κόστος κατασκευής για την AGC θα είναι αντίστοιχα πολύ υψηλό, με υψηλές ποιοτικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές ώστε και αυτή να δώσει στο ‘’προϊόν’’ της υπεραξία, δεδομένου ότι μόνο από την ξενοδοχειακή δραστηριότητα δεν μπορεί να γίνει απόσβεση της επένδυσης».    

Στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προτείνεται μελλοντικά η ένταξη και της γειτονικής έκτασης της Εκκλησίας στη ζώνη τουρισμού αναψυχής, η οποία σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο. Για την έκταση των 85 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή της Ελλάδος, ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον αραβικά κεφάλαια και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ενδιαφερθεί και η AGC (σ.σ. αν δεν το έχει κάνει ήδη) στην περίπτωση που ολοκληρωθεί φυσικά η συμφωνία για τον Αστέρα.

Από την πλευρά της, η Εκκλησία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αξιοποίησή του ακινήτου αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύστασης της Εταιρείας της Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, σύμφωνα και με την τροπολογία που έχει περάσει ήδη από τη Βουλή. Πάντως, το εν λόγω ακίνητο, αν και προνομιακό, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ολόκληρο, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα του είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό.

Πηγή:newmoney.gr