Αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, με στόχο σε αυτή τη φάση να οριστικοποιηθεί η λύση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να επέλθει συμφωνία σε δύο άλλα ανοικτά ζητήματα, των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε να αποτραπούν μονομερείς κινήσεις της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2014 και των επομένων ετών, παραπέμπονται ουσιαστικά στην επόμενη φάση των διαβουλεύσεων, τον Ιανουάριο.

Σήμερα το απόγευμα,σλυμφωνα με το iefimerida.gr, οι επικεφαλής της Τρόικα έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών  Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης  Κωστή Χατζηδάκη, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας  Γιάννη Βρούτση.

Στο θέμα των ΕΑΣ, η πρόταση της κυβέρνησης είναι η διατήρηση δύο εργοστασίων με 341 άτομα προσωπικό και έσοδα από εξαγωγές 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν σε 12 μήνες φανεί ότι το επιχειρηματικό σχέδιο δεν επιβεβαιώνεται και η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα συρρικνωθεί σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο και το πλεονάζον προσωπικό θα απολυθεί.

Στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, το βασικό θέμα θα είναι η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση, καθώς το μέτρο λήγει στο τέλος του έτους κι αν το υπουργείο Οικονομικών δεν νομοθετήσει, ο συντελεστής θα επανέλθει αυτομάτως στο 23%. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, στην χειρότερη περίπτωση έχει πολύ μικρή αρνητική επίπτωση στα έσοδα, μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ. Η τρόικα από την άλλη υποστηρίζει, υπολογίζει ότι οι απώλειες εσόδων ανέρχονται σε 200 - 300 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή και σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για το κόστος του μέτρου, θα νομοθετήσει χωρίς την έγκρισή της. Αυτό είναι κάτι που ούτε η τρόικα το θέλει, ούτε και η Αθήνα.

Επίσης, στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, θα γίνει μια τελευταία επισκόπηση του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων. Σημειώνεται ότι η κατάθεσή του στη Βουλή αναβλήθηκε για την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Τέλος, στο τραπέζι θα βρεθεί το θέμα των φόρων υπέρ τρίτων.

Με τον κ. Χατζηδάκη θα συζητηθεί κατ΄αρχάς το θέμα των πλειστηριασμών. Και σε αυτή την περίπτωση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τη δική της ρύθμιση, καθώς η απαγόρευση πλειστηριασμών εκπνέει στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση προτείνει παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας για ένα έτος, αλλάζοντας ωστόσο τα κριτήρια. Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κατοικίας θα μειωθεί στις 200.000 για τον άγαμο (από 300.000 ευρώ σήμερα). Επίσης, θα διαπραγματευθεί ένα καθεστώς υποχρεωτικού εξωδικαστικού συμβιβασμού, με διαμεσολάβηση ειδικών (δικηγόρων, λογιστών), από το 2015.

Δεύτερο σημαντικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Χατζηδάκη - τρόικας είναι η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την άρση των στρεβλώσεων στη οικονομία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει το 80% αυτών των συστάσεων, αλλά η τρόικα πιέσει για την υλοποίηση του συνόλου.

Με τον κ. Βρούτση, τα θέματα είναι δύο: πρώτον τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Ο υπουργός Εργασίας είχε προτείνει μέτρα που τα αποτιμούσε σε 900 εκατ. ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο "έκοψε" κάποια από αυτά και ενέγραψε στον προϋπολογισμό 600 εκατ. Η τρόικα αποδέχεται τα 300 εκατ. και διατηρεί επιφυλάξεις για τα υπόλοιπα. Δεύτερο, οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες ζητούν αύξηση του ορίου μηνιαίων απολύσεων και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εργασίας.