Όπως σημειώνει,  αν και η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να υλοποιεί τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις όπως τη βελτίωση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι φιλοδοξίες για μεγάλες νομοθετικές αλλαγές ίσως θα πρέπει να μετριαστούν.

«Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σημειώνει, αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εμφανίζεται εξάλλου ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά το διαπραγματευτικό στιλ της τρόικας επισημαίνοντας ότι τα στελέχη του κλιμακίου των δανειστών ότι υιοθετούν μια «μαξιμαλιστική προσέγγιση» όταν είναι στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας , θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες», σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει: «Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και στους τζίρους των καταστημάτων. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Αναφερόμενος στα διαρθρωτικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως «βαθμός συμμόρφωσης είναι ακόμα χαμηλός», αλλά επέμεινε πως πολλές από τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής.  

Τόνισε επίσης πως τα πιο επίμαχα πολιτικά μέτρα – ο νέος νόμος για τα ακίνητα και η άρση της απαγόρευσης για τις κατασχέσεις κατοικιών – πέρασαν από το κοινοβούλιο το περασμένο έτος.

Σε σχέση με τις μαζικές απολύσεις, που παραμένουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο Γιάννης Στουρνάρς, σημείωσε πως «εάν οδηγήσουμε ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή, όταν η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό».

Εκτιμά παράλληλα ότι η Αθήνα μπορεί να «δοκιμάσει» τις αγορές με μια δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ το β' εξάμηνο της χρονιάς.

Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι απομείωσης -περιλαμβανομένων των αυξημένων πλεονασμάτων και της βελτίωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων-, απορρίπτοντας την επιλογή του «κουρέματος».

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αντιστάθηκε σε πιέσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ και τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, να ζητήσει από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, να δεχθούν «κούρεμα» των δανείων διάσωσης.

«Ο Πολ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους», υπογράμμισε. «Είπα: Αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που αποκλείεται να γίνει. Ο Σόιμπλε μου είπε Γιάννη ξέχνα το. Οπότε αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;» κατέληξε.