Αν και προσωπικά θεωρώ ότι η κίνηση των «58» αποτελεί ένα εγχείρημα που ελάχιστα έχει καταφέρει να συγκινήσει σημαντικά κομμάτια των πολιτών και ότι η δημόσια προβολή της είναι δυσανάλογη της απήχησής της στην κοινή γνώμη, με προτροπή ενός φίλου έκατσα και διάβασα την ομιλία του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη στο Περιστέρι. Μια ομιλία με ακροατήριο που περιελάμβανε μερικούς ανθρώπους που εκτιμώ απεριόριστα, όπως ο Σταύρος Μπένος. Κι αρκετούς άλλους που μου είναι πολύ δύσκολο να αποσυνδέσω από την πορεία που μας οδήγησε στο ζοφερό σήμερα.

Ο κ. Βούλγαρης ήταν πολύ αιχμηρός με το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων. Επέκρινε με δριμύτητα τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι αυτός πρώτος το 2004 είπε «λεφτά υπάρχουν». Συνέχισε με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος «με τους οικονομικούς συμβούλους του, που σήμερα μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε δυστυχώς το λάθος τού «λεφτά υπάρχουν».

Κι ενώ ο αξιοσέβαστος καθηγητής ξιφούλκησε με τόσο σκληρό τρόπο εναντίον αυτών που –κατά την άποψή του- ξεγέλασαν τους πολίτες κι έριξαν έξω το κράτος αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, επαναλαμβάνει το ίδιο σε επίπεδο εξαγγελιών, όταν έφτασε η στιγμή να αναφερθεί στις προτάσεις των «58» και όσων ακόμα αποτελούν τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» κάθε άλλο παρά… τσιγκούνης εμφανίστηκε. Επισημαίνω επί λέξει μερικά από όσα είπε ο κ. Βούλγαρης ότι περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν καταθέσει ειδικοί στους «58» κι εκείνοι προφανώς είναι πανέτοιμοι να εφαρμόσουν:

«Δωρεάν πρόσβαση σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για όλους – και ειδικά για τους φτωχούς, για τους ανέργους, για τους ηλικιωμένους, για τους χρόνια ασθενείς. Αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Επέκταση της παιδικής φροντίδας. Γεύματα στα σχολεία για τους μαθητές δημοτικού (το υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ). Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα με την αξιοποίηση των διδαγμάτων από την πιλοτική φάση που ήδη διεξάγεται. Επιμήκυνση του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες. Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις».

Έψαξα να βρω από πού ακριβώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα τόσο όμορφα αλλά ομολογώ δεν τα κατάφερα. Μόνο κάποια γενικόλογη αναφορά είδα στο «πρωτογενές πλεόνασμα».

Αν όμως αυτό το «αμάλγαμα αριστεράς» μαζί με το «δημοκρατικό φιλελεύθερο κέντρο» όπως ο ίδιος ο κ. Βούλγαρης και οι υπόλοιποι αυτοσυστήθηκαν, τάζει τόσα πολλά -γιατί πολλά είναι όλα αυτά- χωρίς να λέει με συγκεκριμένα στοιχεία από πού και πώς θα μας τα προσφέρει τότε δικαιούμαστε να έχουμε αμφιβολίες.

Ειδικά όταν ανάμεσα σε εκείνους που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα, περιλαμβάνονται πρόσωπα τα οποία συνδέθηκαν με εξουσίες οι οποίες δεν κατάφεραν τίποτα από όλα αυτά τα ωραία που μας υπόσχονται σήμερα να πραγματοποιήσουν.

Κι ακόμα περισσότερο, όταν ακούμε από αυτούς τους συγκεκριμένους, υποσχέσεις που θυμίζουν Μαυρογιαλούρους και Γκόρτζους στο λίγο πιο... «εκσυγχρονιστικό».

πηγή protagon.gr