H ώρα των μεγάλων επιλογών
Του Βασίλη Φεύγα, Πολιτικού Επιστήμονα, Συμβούλου Στρατηγικής και Επικοινωνίας
Η έρευνα της Metrisi για τα Παραπολιτικά πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο όπου διαδραματίζονται σημαντικά γεγονότα. Η Ελλάδα είναι η Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια περίοδο βρισκόμαστε στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου του Μαΐου, όπου θα διεξαχθούν τόσο οι ευρωεκλογές, όσο και οι εκλογές για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης στην Κεφαλλονιά, η οποία επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών από τον εγκέλαδο.
Στην πρόθεση ψήφου έχει επέλθει μια οριακή αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ελαφρά, με ποσοστό 0,3%, της Νέας Δημοκρατίας. Το προβάδισμα αυτό εκτός του οριακού του χαρακτήρα δεν φαίνεται να στηρίζεται σε ένα «ρεύμα» ανόδου των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξίσου οριακό είναι αυτή την στιγμή και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόθεση ψήφου όσον αφορά τις Ευρωεκλογές. Η κατάσταση για τα υπόλοιπα κόμματα παραμένει αμετάβλητη. Συνεπώς, το εκλογικό τοπίο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές, συνεχίζει να είναι θολό καθώς ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων τοποθετείται στην απροσδιόριστη ψήφο. Έχει συνεπώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη του στους επόμενους μήνες κατά την διάρκεια των οποίων οι πολίτες θα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τη στάση τους. Θα τοποθετηθούν υπέρ του νέου δικομματισμού Νέας Δημοκρατίας ΣΥΡΙΖΑ ή θα στραφούν προς μικρότερα κόμματα; Το ερώτημα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών όπου τα μικρά κόμματα έβγαιναν ενισχυμένα.
Για τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί το ισχυρό χαρτί, καθώς εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα τον Αντώνη Σαμαρά θεωρεί καταλληλότερο το 45,4% των ερωτώμενων και τον Αλέξη Τσίπρα το 31,7%. Επίσης, ισχυρό χαρτί για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας που βλέπει τα πράγματα περισσότερο αισιόδοξα από ότι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 27,9% απάντησε ότι είναι περισσότερο αισιόδοξο για την πορεία της χώρας σε σχέση με ένα χρόνο πριν και το 16,9% δηλώνει το ίδιο αισιόδοξο. Επιστρέφει η αισιοδοξία στην πατρίδα μας; Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια φαίνεται να δημιουργείται μια τέτοια αίσθηση. Παρόλα αυτά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει, καθώς το 68,3% πιστεύει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει.
Συμπερασματικά: Το τοπίο εξακολουθεί να είναι ομιχλώδες και θα εξακολουθήσει να είναι. Θα ξεκαθαρίσει μόνο όταν τα πολιτικά κόμματα αποφασίσουν ποιες ομάδες ψηφοφόρων επιθυμούν να εκπροσωπήσουν στο μέλλον. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση στο ερώτημα διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Κυβέρνηση, όπου το 45,4% επιθυμεί να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακούς σκοπούς. Ιδιαίτερα στις ηλικίες που πλήττονται από την ανεργία, αλλά και στις παραγωγικές ηλικίες το παραπάνω ποσοστό αυξάνεται και ξεπερνά το 50%. Συνεπώς, όλα είναι θέμα επιλογών.