Ο κινεζικός όμιλος, τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως στην κατασκευή συσκευών κινητών τηλεφώνων και πέμπτος στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού υλικού, θα αξιοποιήσει τις υποδομές της Cosco στο λιμάνι για να προωθήσει εν συνεχεία τα προϊόντα του, μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το logistics center της ΖΤΕ στον Πειραιά θα εξυπηρετεί αρχικά την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά σταδιακά στόχος είναι να αποτελέσει το κέντρο διακίνησης για ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα η ZTE χρησιμοποιεί ως διαμετακομιστικό κέντρο το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

Το κέντρο στον Πειραιά βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία, θα τεθεί σε πλήρεις ρυθμούς μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Μαρτίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Παράλληλα, η ΖΤΕ σχεδιάζει τη δημιουργία στον Πειραιά και ενός κέντρου συντήρησης και επισκευής (maintenance center) για όλες τις συσκευές που κατευθύνονται στην ευρωπαϊκή αγορά, απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει μελλοντικά και στη λειτουργία γραμμής παραγωγής.

Η επένδυση του κινεζικού ομίλου, σε συνέχεια μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο, «κλείδωσε» τον περασμένο Οκτώβριο κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Hou Weigui, πρόεδρο της ZTE, παρουσία των κ.κ. Χατζηδάκη και Μηταράκη, υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις του κινεζικού κολοσσού με την ολοκλήρωσή τους εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν 400 με 600 νέες θέσεις εργασίας, όπως είχε τότε ανακοινωθεί.

Η ΖΤΕ αποτελεί σήμερα τον πέμπτο μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, συνεργάζεται με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ανά τον κόσμο και διαθέτει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες.

Στην Ελλάδα συνεργάζεται με το σύνολο των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της αγοράς, κατέχει σημαντικό κομμάτι στην αγορά των τερματικών κινητής τηλεφωνίας και smartphones, ενώ εμφανίζεται να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει μέσω κοινοπραξίας το έργο του Rural Broadband (εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές), προυπολογισμού 161 εκατ.ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, πως στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η επίσης κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία του νέου κέντρου διανομής της στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ).

Πηγή:www.capital.gr