Ανοικτή άφησε τη δυνατότητα υλοποίησης των Συμφωνιών SSI του προγράμματος των F-35A, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν πιέσεων του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ, το ποσό των Συμφωνιών SSI έχει συμπιεστεί κάτω από τα 500 εκατ. δολάρια και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του αμερικανικού μαχητικού, καθώς και την κατασκευή και τον εξοπλισμό των υποδομών που χρειάζονται για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των F-35A από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α).

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα προς την ταχύτερη και διασφαλισμένη χωρίς κωλύματα, ένταξη των νέων μαχητικών στο δυναμικό της Π.Α, αφού η Lockheed Martin θα αναλάβει την ευθύνη κατασκευής και εξοπλισμού των υποδομών που απαιτούνται για την ένταξη στο ελληνικό οπλοστάσιο των νέων μαχητικών.

Μέσω των διακρατικών Συμφωνιών SSI διασφαλίζεται η παραλαβή των αεροσκαφών από την Π.Α την περίοδο 2027-2028 δηλαδή σε μόλις 4-5 χρόνια από σήμερα, κάτι που θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την Π.Α σε περίπτωση που αυτή θα αναλάμβανε την κατασκευή και τον εξοπλισμό των παραπάνω υποδομών με δική της ευθύνη.

Επιπλέον, με τις Συμφωνίες SSI διασφαλίζεται η μακροχρόνια συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών για την Ελλάδα 500 εκατ. δολαρίων, ο οποίος ενδεχομένως να φτάσει το 1 δις δολάρια, κατόπιν έντονων προσπαθειών που γίνονται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Οι Συμφωνίες SSI που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από το ΥΠΕΘΑ, διασφαλίζουν τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στην παραγωγή του F-35A έναντι των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, αφού μια ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου στη γειτονική χώρα, θα οδηγούσε σε ριζικές αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και θα μπορούσε να επαναφέρει στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35 τις τουρκικές εταιρείες που πρόσφατα εκδιώχθηκαν, λόγω της πολιτικής του Ερντογάν για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 Triumf.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Υπουργού στην τελευταία ραδιοφωνική του συνέντευξη, αποδεικνύει ότι το ζήτημα των SSI των F-35A αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και από το ΥΠΕΘΑ και την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία εξετάζει με μεθοδικότητα το όλο θέμα αγνοώντας τις φωνές εκείνων που βιάστηκαν να προκαταβάλουν τις αποφάσεις.