Ο διάσημος Σέρβος συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς έρχεται στην Αθήνα για δυο εκρηκτικές συναυλίες στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater στο Γαλάτσι, όπου θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή συναισθημάτων, γεμάτη με γνώριμους ήχους από πασίγνωστα τραγούδια των Βαλκανίων.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης με τον παθιασμένο ρυθμό μιλώντας σήμερα στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και τη Μαριάνθη Κουνιά μας δίνει μια γεύση για τη μουσική παράσταση που έχει ετοιμάσει, η οποία περιλαμβάνει τις πιο διάσημες στιγμές του. Από το παραδοσιακό «Ederlezi» και τον «Καιρό των Τσιγγάνων» μέχρι το «Mesecina» και το «Kalasnjikov» αλλά και το υπέροχο «Ausencia» από το «Undergound» και φυσικά μελωδίες που ντύθηκαν με ελληνικούς στίχους και έγιναν αγαπημένα τραγούδια όπως «Το Βενζινάδικο» ή το «Θεός αν είναι» και το «Παραδέχτηκα».

Μαζί με αυτά θα παρουσιάσει και τη νέα του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο», η οποία περιέχει και έναν ύμνο για την γενέθλια πόλη του. Η αφετηρία της νέας αυτής δουλειάς του είναι το γεγονός πως το Σεράγεβο που ήταν ένα μωσαϊκό από Χριστιανούς Εβραίους και Μουσουλμάνους πριν από τον πόλεμο του 90, έχει την ποικιλία και την ανοιχτή ματιά μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. «Στη συναυλία θα παρουσιάσω τα καλύτερά μου τραγούδια και ο στόχος μου είναι να περάσει ωραία ο κόσμος που με αγαπά. Ότι συμβαίνει στο Σεράγεβο, συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Μπορεί τη μια στιγμή να είμαστε αγαπημένοι γείτονες και την άλλη στιγμή να πυροβολεί ο ένας τον άλλον επειδή είμαστε διαφορετικοί» αναφέρει.

Η εισαγωγή στο νέο του άλμπουμ είναι μια όμορφη ιστορία. Ένας παππούς Εβραίος στέκεται μπροστά από το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ και προσεύχεται. Ένας δημοσιογράφος του CNN τον πλησιάζει και τον ρωτάει: «Μάθαμε ότι προσεύχεστε κάθε μέρα εδώ και 40 χρόνια μπροστά στο τείχος, για ποιους προσεύχεστε;» Ο παππούς απαντά με αφοπλιστικό τρόπο. «Προσεύχομαι για ειρήνη μεταξύ των χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων. Προσεύχομαι ώστε το μίσος και ο πόλεμος να τελειώσουν». Αλλά η συνέχεια αναδεικνύει ίσως την πραγματικότητα. «Και πώς αισθάνεστε μετά από σαράντα χρόνια προσευχής;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Νιώθω σαν να μιλάω σε έναν τοίχο». Όσο για τις φωνές του άλμπουμ, το casting είναι πραγματικά μοναδικό με τον Τυνήσιο σταρ Ρασίντ Αχά, τον Ισραηλινό φολκ Ασάφ Αβιντάν και την λάτιν/ποπ τραγουδίστρια από την Ισπανία, Bebe. «Το βιολί παίζεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Τον Χριστιανικό, τον εβραϊκό και τον ανατολίτικο. Άρχισα να γράφω για κάποιους αγαπημένους καλλιτέχνες, που είναι άλλοι Χριστιανοί, άλλοι Μουσουλμάνοι και κάποιοι Εβραίοι και το αποτέλεσμα είναι αυτή η δουλειά» μας λέει για τη συναυλία στην οποία όπως πάντα θα έχει μαζί του τη μπάντα του και ένα σύνολο 10 εγχόρδων και χορωδών.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς με τη μουσική του πρεσβεύει την ειρήνη και τη συνένωση όλων των λαών. Πιστεύει πως ό,τι βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη, το είδαμε πρώτα στο Σεράγεβο, την πόλη όπου γεννήθηκε και είδε να καταστρέφεται με τον πόλεμο της Βοσνίας το 1992. «Ίσως το δυσκολότερο πράγμα που συνέβη στη ζωή μου ήταν ότι διασπάστηκε η ζωή μου με τον πόλεμο. Όμως μετά τον πόλεμο είχα την ευκαιρία να ξαναρχίσω από την αρχή μια νέα ζωή. Μετά ήρθαν απλά και χαρούμενα χρόνια» αναφέρει.

Αναφορικά με την Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προορισμός για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Ανατολή ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στην ερώτηση για το πως θα μπορούσαν να συμβιώσουν αρμονικά εδώ οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί τοποθετείται με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο. «Ο Θεός δεν προγραμμάτισε να μας διδάξει πως πρέπει να συμβιώνουμε μεταξύ μας, άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να το μάθουμε μόνοι μας. Ο Μάρξ λέει πως πρέπει πάντα να φτιάχνουμε μόνοι μας το σκοινί από το οποίο θα κρατηθούμε. Εύχομαι να γεννηθεί μια νέα ιδεολογία καλύτερη από τον καπιταλισμό, αν βέβαια δεν καταστραφεί ο πλανήτης μας από τον αέναο πόλεμο. Όταν βλέπω αυτόν τον πανικό στην Ευρώπη για τους ξένους, που θεωρώ πως είναι ανιστόρητος, αναρωτιέμαι τι θα ήταν αυτοί οι πολιτισμοί χωρίς τους μετανάστες. Ακόμα και οι Έλληνες μετανάστευσαν σε όλον τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν κάτι από εμάς αλλά μας αφήνουν και κάτι. Η ιστορία δείχνει ότι με τη μετανάστευση γίνεται πάντα μια ανταλλαγή αμφίδρομη. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Είναι κάτι φυσικό που συμβαίνει στον πλανήτη μας» λέει.

Ο σπουδαίος συνθέτης έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις του κόσμου με όχημα την τέχνη του και όσα έχει αποκομίσει από αυτό το μεγάλο ταξίδι της ζωή του είναι μια παρτιτούρα που τα έχει όλα. «Ταξιδεύω πολύ λόγω του επαγγέλματός μου. Και αυτό μου δίνει την δυνατότητα να εισχωρώ σε κάθε τόπο βαθύτερα από έναν τουρίστα. Ο κόσμος είναι όμορφος και αξίζει να τον ταξιδέψεις. Είναι σαν μια παρτιτούρα που όλα είναι σε αρμονία. Οι χαμηλές νότες συνυπάρχουν με τις ψηλές νότες. Γιατί αυτό να είναι τόσο απλό σε μια παρτιτούρα, και τόσο μπερδεμένο στη ζωή μας;» αναρωτιέται.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς λατρεύει την Ελλάδα. Όσες φορές έχει έρθει στη χώρα μας, έχει αγαπήσει τα πάντα. «Όλοι είναι ερωτευμένοι με την Ελλάδα, γιατί είναι πολύ εύκολο να ερωτευτείς αυτήν την χώρα. Εγώ πρώτα γνώρισα την ελληνική μουσική, το ρεμπέτικο, και μετά την Ελλάδα. Όταν αγαπήσεις τη ρεμπέτικη μουσική, τότε ξεκινάς να κατανοείς και τους Έλληνες. Πάντα στην Ελλάδα υπάρχει χρόνος να μην κάνεις τίποτα και αυτό ακριβώς μας διδάσκει το ρεμπέτικο τραγούδι. Να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και να χαίρεσαι τις απλές, μικρές στιγμές. Απλό φαγητό, απλό ποτό και πολλούς φίλους. Αυτό είναι η Ελλάδα» τονίζει.

INFO
GORAN BREGOVIC, Η μουσική των Βαλκανίων
Tρίτη 10 και Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 20.30
Christmas Theater, Κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου)


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2109