Τις δυνάμεις του προσπαθεί να ανασυγκροτήσει ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την συντριβή του στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να εξασφαλίσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να άρει κάθε περίπτωση αμφισβήτησης στο πρόσωπό του.

Ο απελθών πρωθυπουργός χάραξε μια στρατηγική προώθησης νέων προσώπων σε θέσεις -κλειδιά του κόμματος, οι οποίοι αποτέλεσαν την «εμπροσθοφυλακή» του πρωθυπουργού για τις πρόσφατες αναμετρήσεις.

Οι αποκαλούμενοι «σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα, στη μάχη του σταυρού βέβαια παρά το «σπρώξιμο» δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια εκλόγιμη θέση, με αποτέλεσμα να μην εισέλθουν στην επόμενη βουλή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «λοχαγού» της Κουμουνδούρου, Ράνιας Σβίγου, η οποία τερμάτισε πέμπτη στην «κούρσα» της Α΄ Αθηνών και μένει εκτός Βουλής. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχασε την πρωτιά από τον Νίκο Βούτση, ενώ στην ίδια περιφέρεια τερμάτισε τελευταίος και καταϊδρωμένος ο μυστικοσύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Από την επόμενη Βουλή θα απουσιάζει ο πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος δεν εξασφάλισε την κοινοβουλευτική έδρα στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, και αποτελεί ένα πρόσωπο του στενού προεδρικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον την είσοδό της στην Βουλή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει η πρ. υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, η οποία κατέγραψε λίγους περισσότερους από 10000 ψήφους, τερματίζοντας στην δέκατη μη εκλόγιμη θέση, στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Παταγώδης κρίνεται η παρουσία του «κολλητού» του Αλέξη Τσίπρα και στενού του συνεργάτη, Χρήστου Σταϊκου , ο οποίος απέσπασε μόλις 2916 σταυρούς στον Νομό Αρκαδίας, όπου ήταν υποψήφιος. Αντίστοιχα στην περιφέρεια Τρικάλων η Παναγιώτα Δριτσέλη δεν κατάφερε να επικρατήσει του Σάκη Παπαδόπουλου, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός Κοινοβουλίου.

Στις περιπτώσεις των «κολλητών» του Αλέξη Τσίπρα που δεν εξελέγησαν υπάγεται ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, τερματίζοντας μάλιστα στη δέκατη θέση. Στην ίδια περιφέρεια μια θέση ψηλότερα βρέθηκε ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος δεν επανεκλέγεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ενώ από αποτυχία στέφθηκε και η υποψηφιότητα του Κώστα Δουζίνα στην Α’ Πειραιώς.

Αντίθετα την εκλογή τους στην επόμενη Βουλή στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, εξασφάλισαν οι πέριξ της προεδρικής αυλής Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξης Χαρίτσης, Κώστας Ζαχαριάδης και Νίκος Παππάς.

Πηγή: kalpi19.gr