Το σύνδρομο της ήττας έχει αρχίσει να προσβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκίνησε να συμβιβάζεται με το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται ικανός να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε πολιτική ευκαιρία τού δίνει η κυβέρνηση και να τη μετουσιώσει σε πολιτικό κέρδος. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, τείνει να γίνει επαναλαμβανόμενο, με τη συχνότητα να αυξάνεται κατακόρυφα.

Οι πρώτες περιπτώσεις ήταν η κρίση του Έβρου και μετά η πανδημία του κοροναϊού. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, επαναλαμβάνονται ατυχείς ή καθυστερημένες πρωτοβουλίες, καθώς και πολιτικές τοποθετήσεις οριακά αποτυχημένες εκ του αποτελέσματος. Ενδεικτικό είναι ότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεγαλύτερο κομμάτι της αντικυβερνητικής ρητορικής επενδύθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Εκτεθειμένοι

Η απάντηση από τα στελέχη της κυβέρνησης, ότι και τα δύο είναι αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε αξιόλογη ανταπάντηση από την Κουμουνδούρου, πράγμα το οποίο άφησε εκτεθειμένα όσα στελέχη τα επικαλούνταν. Το ίδιο συνέβαινε και όταν υπήρχαν συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού, όταν τα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας απαντούσαν με στοιχεία ότι η σύγκριση δεν είναι εναντίον της Ελλάδας, πάλι δεν υπήρχε πειστική ανταπάντηση, όπως και στο επιχείρημα της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το γεγονός ότι η εξάρτηση είναι μικρότερη από άλλες χώρες θα σήμαινε ότι πρέπει να γίνει αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, ενέργειες της οποίας συνέδραμαν στη μειωμένη εξάρτηση.

Η ερώτηση

Ακόμα πιο ενδεικτικό της περιδίνησης στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από πρωτοβουλία της Ελενας Κουντουρά. Στην ερώτηση, μάλιστα, έκαναν λόγο «για τη βίαιη, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αδιαφανή εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής στην Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές κύμα υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Με καθυστέρηση

Το πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ότι η πρωτοβουλία αυτή ήρθε με καθυστέρηση, καθώς είχε προηγηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα χωρίς να εντάσσονται σε ευρύτερη ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων, αλλά σε εθνικό επίπεδο. Η πίεση αυξάνεται ακόμα περισσότερο από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά ευρήματά τους δείχνουν μια αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι απλώς να ξεπεράσει την κυβέρνηση, αλλά και να δείξει έστω και την παραμικρή ανάκαμψη.

Χάνονται

Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου μεγεθύνεται από τη στιγμή που η κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και σε κοινωνικές ομάδες που μέχρι τις εκλογές του 2019 θεωρούνταν ως προνομιακά ακροατήρια και πλέον δείχνουν να χάνονται.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 7 Μαΐου 2022.