Ηταν Μάρτιος του 1963 όταν η ελληνική Βουλή αποφάσιζε την επιβολή προστίμου στους βουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Πενήντα χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2013, οι 300 βουλευτές αποφασίζουν μόνοι τους πότε και πού θα εμφανίζονται και πόσο θα πληρώνονται, αφού ελάχιστοι, και με το ζόρι, δίνουν το «παρών» στις συνεδριάσεις της Βουλής και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -εκτός, φυσικά, των επιτροπών!

Την ώρα που η δικομματική κυβέρνηση και οι βουλευτές της ψηφίζουν νομοσχέδια που αφορούν απολύσεις χιλιάδων επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος αφορά τους «κοπανατζήδες», ουδείς ασχολείται με τους εθνοπατέρες που έχουν επιλέξει να μην πατάνε το πόδι τους στη Βουλή, σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμού.

Μερικοί μάλιστα είναι και προκλητικοί, καθώς πληρώνονται με 6.500 ευρώ τον μήνα, από το υστέρημα του ελληνικού λαού, για να κάνουν δημόσιες σχέσεις και ρουσφέτια χρησιμοποιώντας τα γραφεία και την υποδομή που τους προσφέρει το κράτος και όχι για να ασχολούνται με τα προβλήματα του κόσμου.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ένα περιστατικό που συνέβη κατά την επίσκεψη ανθυπασπιστών της σχολής «Παλάσκα» στη Βουλή. Οι αξιωματικοί είχαν προγραμματισμένη ξενάγηση στο Κοινοβούλιο, όπου θα είχε προηγηθεί συνάντηση με αντιπροσωπία βουλευτών ή τον πρόεδρο του Σώματος. Μετά από μίας ώρας αναμονή και αφού κανένας βουλευτής δεν ευκαιρούσε να τους συναντήσει, αναγκάστηκε να αφήσει την έδρα ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, για να υποδεχθεί τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού!

Απαράδεκτη είναι η εικόνα και όσον αφορά το κοινοβουλευτικό έργο κάποιων βουλευτών, αλλά και τις συχνές απουσίες από τις διαδικασίες, καθ’ ότι... τρέχουν, αφού ετοιμάζουν τις υποψηφιότητές τους σε δημοτικές και ευρωεκλογές.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Δύο φορές την εβδομάδα εμφανίζεται στο Κοινοβούλιο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, αφού οργανώνει τον προεκλογικό της αγώνα στην Περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα να έχει δώσει 9 ομιλίες και να έχει εμφανιστεί σε 91 συνεδριάσεις επιτροπών, απλώς για να δηλώσει παρουσία και να εισπράξει, φυσικά, την αποζημίωση.

Στην Κεντρική Μακεδονία τρέχει το τελευταίο διάστημα και ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Μάρκος Μπόλαρης, που εδώ και δύο χρόνια είναι… θεατής μετά την ανεξαρτητοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης και Βασίλης Καπερνάρος. Για τον πρώτο ειδικά, είναι τόσο πολλές οι καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις και δραστηριότητες, ώστε δεν προλαβαίνει να συμμετέχει στη Βουλή. Τώρα, που έθεσε υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Αττικής, αδυνατεί να λαμβάνει μέρος στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, αλλά εισπράττει κανονικά τον μισθό του. Μαύρα μάτια κάναμε για να δούμε και τον κ. Καπερνάρο, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, που εξαφανίστηκε από τα έδρανα της Βουλής, προτιμώντας να διαθέτει τον χρόνο του μεταξύ των δικογραφιών και των υποθέσεων που έχει να χειριστεί στην Ευελπίδων και σε περιοδείες εντός της Αθήνας, μαζεύοντας ψήφους.

ΑΠΟΧΗ

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις «κοπανατζήδων» αποτελούν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, και ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, επίσης βουλευτής, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, οι οποίοι από τότε που παρέδωσαν τα υπουργικά τους χαρτοφυλάκια έχουν επιλέξει να απέχουν από τις πολιτικές εξελίξεις και... την έντονη κοινοβουλευτική δράση. Μάλιστα, ο πρώτος υπέβαλε μόλις τέσσερις ερωτήσεις τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά πρόλαβε να εμφανιστεί σε 62 συνεδριάσεις επιτροπών, εισπράττοντας ποσό 2.790 ευρώ επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης. 

Αντίστοιχα παραδείγματα αποτελούν και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος επιλέγει να ασχολείται με προβλήματα που ξέρει καλά και αφορούν συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα. Επίσης, εδώ και δύο μήνες έχει κάνει μόλις 16 επίκαιρες ερωτήσεις και έχει εμφανιστεί σε 57 κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οσο για τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας, Κώστα Μουσουρούλη, κατά πληροφορίες και υποψήφιο ευρωβουλευτή, τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε μόνο στη Σύνοδο Αρχηγών Ακτοφυλακών της Ε.Ε. και έθεσε μόλις τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, ενώ πραγματοποίησε 40 ομιλίες στην Ολομέλεια.
Και ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όμως, ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό τοποθετήθηκε δημόσια μόνο για το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στο ΤΕΙ Καβάλας, το τελευταίο δίμηνο έχει ασχοληθεί με 19 ερωτήσεις και 76 επιτροπές. Στους «διακοσμητικούς» της Βουλής είναι και ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος εδώ και μήνες καταγράφει «μηδέν σε όλα» και μόλις παρουσία σε πέντε επιτροπές.

Ο ΑΡΗΣ

«Ανύπαρκτος» κοινοβουλευτικά είναι και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος πάντως αμείβεται κανονικότατα για τις υπηρεσίες που… δεν προσφέρει. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, από τις αρχές του έτους μέχρι λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, είχε υποβάλει μόλις μία ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού του έργου! Στην κατηγορία των «εξαφανισμένων» της Βουλής ανήκουν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Μενέλαος Βλάχβεης, Γιώργος Γεωργαντάς, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Κουκοδήμος, Ασπασία Μανδρέκα, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μανώλης Κεφαλογιάννης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον μακρύ κατάλογο βλέπουμε τους Ευγενία Βαμβακά, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Επίσης, από το ΠΑΣΟΚ, τους Πύρρο Δήμα και Κώστα Σκανδαλίδη, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες τον Μαρίνο Ουζουνίδη και από τη Δημοκρατική Αριστερά τον Γρηγόρη Ψαριανό.
Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν πως, εάν ένας βουλευτής απουσιάσει σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, μειώνεται η αμοιβή του κατά το 1/30 για κάθε ημέρα απουσίας του…


Ταξίδια και shopping therapy

Από τις κυρίες της Βουλής που μας είχαν συνηθίσει σε συχνές εμφανίσεις και τις οποίες πλέον σπάνια βλέπουμε είναι η Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ. και η Ελενα Ράπτη από τη Ν.Δ., που και οι δύο ταξιδεύουν πολύ και αποφεύγουν τις δημόσιες παρεμβάσεις. Περιορισμένη δραστηριότητα σε επίκαιρες ερωτήσεις και σε επιτροπές της Βουλής έχει και η βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία πλέον πραγματοποιεί σπάνιες εμφανίσεις σε τοπικά ΜΜΕ, αλλά και η Αννα Καραμανλή, η οποία, όταν εμφανίζεται στη Βουλή, απλώς πίνει τον καφέ της και σχολιάζει την επικαιρότητα μέσα από τον γυάλινο κόσμο των social media.
Διά της απουσίας της λάμπει και η Γεωργία Μαρτίνου, από τη Ν.Δ., που τους τελευταίους δυόμισι μήνες έχει καταθέσει 3 ερωτήσεις και έχει 95 συμμετοχές σε επιτροπές…

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις βουλευτίνων που δεν διαθέτουν και τόσο ισχυρό το… αίσθημα του καθήκοντός τους είναι η ανεξάρτητη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία συνεχίζει τα ταξιδάκια και το shopping therapy.